Apps voor de smartphone moeten verkeersongelukken door de smartphone voorkomen

 
06 Dec 2017

Apps voor de smartphone moeten verkeersongelukken door de smartphone voorkomenVerkeersongelukken door mobiele telefoongebruik in de auto komen steeds vaker voor. Haast allemaal maken we ons wel eens schuldig aan het lezen van een appje of versturen van een berichtje terwijl we achter het stuur zitten. De paar seconden dat je op je scherm kijkt kunnen het verschil maken tussen leven en dood. Apps moeten ons helpen dat verschil te maken.

Dat er nieuwe maatregelen genomen moeten worden tegen het gebruik van smartphones in de auto wordt maar weer duidelijk uit de cijfers van Stichting Incident Management Nederland (SIMN), die uitwijzen er het afgelopen jaar 26.000 verkeersongelukken voorkwamen op grote wegen - een stijging van 27 procent ten opzichte van vier jaar geleden. En een stijging die volgens ingewijden bij het SIMN te wijten is aan het gebruik van smartphones in de auto. In de jaren voor 2013 ging het aantal verkeersongelukken namelijk omlaag, terwijl in de jaren erop is er ook nog eens veel gedaan aan de infrastructuur en rijveiligheid. Alle omstandigheden die een verdere daling aan verkeersongelukken mogelijk zouden moeten maken. Maar smartphones zorgen er nu voor dat er juist meer verkeersongelukken komen, denkt ook Veilig Verkeer Nederland (VVN).

VVN schat namelijk dat een kwart van de verkeersongelukken ontstaan door een bestuurder die is afgeleid door zijn of haar smartphone. De stijging is zelfs zo alarmerend dat diverse ministers zich buigen over strengere celstraffen bij verkeersongelukken door smartphonegebruik, terwijl er ook wordt gekeken naar andere maatregelen. Maar een automobilist kan al heel veel zelf doen. Er zijn namelijk applicaties die er voor zorgen dat jij straks niet meer die drang hebt om je telefoon te pakken als je een appje of bericht krijgt, waardoor al je aandacht naar de weg gaat en niet naar het scherm van je smartphone.

De meeste van deze applicaties zorgen ervoor dat je tijdens het rijden niets binnenkrijgt wat je aandacht kan vragen. Zie het alsof je telefoon op vliegtuigstand staat, maar dan in de auto. Geen meldingen en pushberichten, wel bijvoorbeeld muziek of navigatie. Je kan er soms zelfs voor kiezen dat oproepen of berichten worden beantwoord met automatische antwoorden of met stemberichten. Sommige apps worden automatisch ingesteld je in de auto zit. Een aantal voorbeelden van apps die de focus van bestuurders weer naar de weg, en niet naar hun smartphone, moeten verleggen zijn Rij Veilig, Drivemode, Do Not Disturb While Driving en AutoModus, nota bene gelanceerd door Interpolis, die bij hun app zagen dat gebruikers 25% minder auto-ongelukken kregen.

Een nadeel die alle apps hebben is het feit dat eruit wordt gegaan van een grote bereidwilligheid bij bestuurders zelf om deze apps te installeren en activeren. Bestuurders die een berichtje verwachten van iemand of zelf een appje willen sturen zullen, zodra ze de behoefte voelen, waarschijnlijk toch hun smartphone eventjes snel aanzetten. Juist door de verslavingsgevoeligheid en de kortere aandachtspanne die mobiele telefoongebruik met zich meebrengt moeten er in de toekomst drastischer maatregelen worden genomen om mobiele telefoongebruik achter het stuur te voorkomen. 

Reacties

 

Nieuwe reactie inzenden

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.