Handige apps voor in de auto die de veiligheid vergroten

 
26-11-2015

Apps en autorijden, de overheid startte onlangs een campagne om aan te geven dat we ‘offline’ dienen te zijn wanneer we ‘onderweg’ zijn. Toch zijn er wel degelijk apps beschikbaar die de veiligheid op de weg kunnen vergroten. We zetten er 5 op een rij, beschikbaar voor iOS, Android of een combinatie van beiden.

Waze voor navigatie
Waze is een verkeers- en navigatie-app die werkt op basis van een sociaal karakter. Waze zorgt op die manier niet alleen als routeplanner voor de route van A naar B, het is daarnaast een app die opstoppingen, ongevallen en omleidingen doorgeeft. Bestuurders kunnen dergelijke situaties op de weg aan het systeem doorgeven, dat vervolgens alle andere gebruikers op tijd waarschuwt. De Waze-app kan helpen de drukte op de weg te structureren, waardoor er uiteindelijk een veiligere situatie ontstaan.

TimesUpp om op tijd te vertrekken
Een andere app die bij kan dragen aan meer veiligheid op de weg is TimesUpp, van voormalig medewerkers van TomTom. Het is een app die aangeeft wanneer het tijd is om te vertrekken. Het voordeel van de app? We stappen met minder haast in de auto, waardoor we ons rustiger door het verkeer kunnen bewegen en het risico op ongevallen af zal nemen. TimesUpp haalt de informatie uit de agenda-app van de smartphone, houdt rekening met files en andere vertragingen en geeft vervolgens een suggestie voor het best geschikte vervoersmiddel.

iOnRoad als personal driving assistent
iOnRoad presenteert zich als een volledige personal driving assistent en gaat daarmee verder dan de eerder genoemde apps. De app verandert de smartphone in een oplettend oog dat meekijkt door de voorruit. De app houdt rekening met de huidige snelheid en meet de afstand tot de voorliggers. Worden auto’s te dicht benaderd? Dan geeft de app een signaal af, net als bij het kruisen van een doorgetrokken streep. Verder kan de iOnRoad-app helpen bij het terugvinden van een parkeerplaats. De iOnRoad richt zich met het scherm op de gebruiker en houdt in de gaten wat er aan de voorzijde gebeurt. Tenslotte is het mogelijk de app als een dashcam te gebruiken, om de situatie op de weg vast te leggen.

MyJini voor inzicht in de rijstijl
MyJini houdt de rijstijl van weggebruikers bij, bijvoorbeeld door de gereden ritten te monitoren, net als het accelereren en het remmen. Aan de hand daarvan is het mogelijk om iets over het rijgedrag te zeggen. Trekt de automobilist hard op en staat deze vaak vol op de rem of beweegt hij of zij zich soepel door het verkeer? MyJini helpt automobilisten tot 15% brandstof te besparen en biedt de mogelijkheid om bij Allsecur 25% van de betaalde premie terug te verdienen door veilig te rijden. Op die manier helpt de MyJini-app de veiligheid op de weg te vergroten, iets waar ook verschillende verzekeraars de laatste tijd mee experimenteren.

The Canary Project voor ouders
Tenslotte is er The Canary Project, een app die er vooral is voor ouders van kinderen die zelfstandig de weg op gaan. Door de app te installeren is het mogelijk de kinderen als het ware in de gaten te houden. Zodra de kinderen gevaarlijke capriolen uithalen verschijnt er een melding in de app. Rijden de kinderen te hard of verlaten ze een vooraf ingesteld gebied? Er verschijnt een waarschuwing, waardoor ouders hun kinderen in de gaten kunnen houden met de The Canary Project. Daarnaast is het via de app mogelijk om berichten en inkomende oproepen naar de telefoon van de kinderen te blokkeren, zodat ze daar onderweg niet door worden afgeleid. 

Reacties

 

Nieuwe reactie inzenden

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.