Hoe werkt de bonus-malus ladder binnen mijn autoverzekering?

Door admin, 05-03-2014

Heeft u een bepaalde trede bereikt op de bonus-malus ladder van uw autoverzekeraar, of bent u benieuwd op welke korting u kunt rekenen wanneer u overstapt? We gaan in Nederland uit van een nominale premie per jaar voor de autoverzekering, waar we een bepaalde no-claimkorting op toepassen. Deze korting is afhankelijk van uw positie op de bonus-malus ladder, die we onder andere aan de hand van het aantal schadevrije jaren bepalen.

Houd er rekening mee dat een schade alleen bij uw eigen schuld van invloed is op de bonus-malus ladder. Sommige verzekeraars maken een uitzondering voor ruitschade en bevriezen uw progressie op de ladder wanneer u dit laat herstellen bij een niet aangesloten hersteller.

Diverse systemen vergelijken
Vanaf 1 januari 2016 dienen de verzekeraars in Nederland gebruik te maken van hetzelfde systeem, om uw positie op de bonus-malus ladder te berekenen. Tot die tijd is dit nog niet het geval. Tot die tijd mogen verzekeraars hun eigen systeem hanteren en is het dus verstandig om deze met elkaar te vergelijken. Kijk bijvoorbeeld naar het aantal treden (variërend van 5 - 35), de percentages die er bij de treden horen en de maximale bonus (varieert van 70 - 80% korting). Wat is de maximale malus, de toeslag bij de laagste trede (0 - 40%) en wat is de mate van terugval na een schade (1 - 5 treden)?

Roy Data
Verzekeraars registeren de schades die u claimt in een landelijk digitaal systeem, het Roy Data systeem. Verzekeraars gebruiken dit om te controleren of u het juiste aantal schadevrije jaren opgeeft bij een aanvraag tot een verzekering. Daarnaast gebruiken verzekeraars dit om u op basis van uw schadevrije jaren op de juiste trede op de bonus-malus ladder neer te zetten.

Bonusbescherming binnen de bonus-malus ladder
U heeft bij verschillende verzekeraars de mogelijkheid om een no-claim beschermer af te sluiten. In dat geval zal u na een geclaimde schade met schuld aan uw zijde niet zomaar dalen op de bonus-malus ladder. In plaats daarvan blijft uw positie behouden en gaat ook uw no-claimkorting dus niet verloren. Houd er echter rekening mee dat de verzekeraar u wel terugzet op de bonus-malus ladder, maar alleen de oude korting blijft hanteren. Zodra u overstapt naar een nieuwe verzekeraar kan dit een flinke (onverwachte) stijging van de premie betekenen.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.