Korting op verzekering geeft minder snelheidsovertredingen

Door admin, 22-01-2012

Korting op verzekering geeft minder snelheidsovertredingenEen proef van de universiteit Groningen met in totaal 228 proefpersonen leidde tot een afname van de snelheidsovertredingen met 14 procent. Hoe? Door jonge automobilisten korting te geven op hun verzekeringspremie.

Het doel van de proef was om te kijken of een korting op de verzekeringspremie jonge bestuurders ertoe kon aanzetten minder snelheidsovertredingen te maken. De proefpersonen waren allemaal onder de dertig jaar en konden maximaal 50 euro korting krijgen op hun verzekeringspremie. Niet ’s nachts en in het weekend rijden leverde 5 euro op, er was 15 euro te verdienen met minder rijden en 30 euro met het zich beter houden aan de snelheidslimiet.

Positief effect op de verkeersveiligheid
De kortingen van 5 en 15 euro hadden nauwelijks effect op de resultaten. Het enige wat wel resultaat gaf was de korting van 30 euro voor het zich houden aan de snelheidslimiet. Deze korting leverde een daling op van 14 procent op de snelheidsovertredingen. Ondanks het feit dat de daling gering was kan het wel leiden tot een aanzienlijke veiligheidswinst. Een snelheidsreductie van 5 procent kan namelijk het aantal dodelijke slachtoffers met 20 procent reduceren.

Helaas was het effect maar van korte duur. Zodra de premiekorting stopte vielen de jonge bestuurders weer terug in hun oude rijgedrag met net zo veel overtredingen als voor die tijd. De vraag is nu of autoverzekeraars het zich kunnen veroorloven om dergelijke kortingen te geven.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.