Nieuwe rijgedragverzekering roept kritiek Consumentenbond op

Door admin, 27-10-2016

Nieuwe rijgedragverzekering roept kritiek Consumentenbond opSinds kort bestaan er autoverzekeringen waarbij de automobilist zijn rijstijl in kaart kan laten brengen door apps of een zogenaamde 'rijstijlstick'. Korting kan volgen als de automobilist voldoet aan de door de verzekering gestelde eisen. Om dit mogelijk te maken verzamelen de verzekeraars veel gegevens van hun klanten.

Volgens de Consumentenbond kan door het verzamelen van zoveel data de privacy van de automobilisten in het gedrang komen. Het is volgens hen namelijk niet altijd duidelijk waarom het nodig is zoveel gegevens te verzamelen en ook niet waarvoor deze uiteindelijk gebruikt gaan worden. De apps houden de automobilisten voortdurend in de gaten. Ook mogen de verzamelde gegevens niet gebruikt worden om in de toekomst automobilisten bepaalde verzekeringen te ontzeggen, vindt de Consumentenbond. Tenslotte is het volgens hen eveneens nodig de verzekerden toegang te verlenen tot de verzamelde gegevens, zodat ze deze kunnen verwijderen en dat bovendien zonder opgaaf van reden.

Het tweede bezwaar wordt gevonden in de richting van de door de verzekeraars beloofde kortingen. De Consumentenbond stelde vast dat zelfs bij een foutloze beoordeling de verzekeringspremie hoger uit kan vallen dan bij een andere autoverzekeraar die geen data verzamelt.  Uit het onderzoek van de Consumentenbond bleek verder dat vooral jongere en oudere bestuurders baat kunnen hebben bij een rijstijlverzekering. Zij betalen vaak een toeslag, die weg zou kunnen vallen als ze hun rijstijl laten vaststellen. Is men echter een middenmoter qua leeftijd of rijvaardigheid, dan is het waarschijnlijk beter een normale verzekering af te sluiten. Het advies van de Consumentenbond is dan ook eerst te onderzoeken of het voordelig is dit nieuwe type verzekering af te sluiten, alvorens zomaar mee te doen met de dataverzamelwoede.

Ondanks de bovengenoemde bezwaren ziet de Consumentenbond wel dat het volgen van rijgedrag door middel van apps e.d. het begin is van een nieuwe ontwikkeling. Het is niet ondenkbaar dat binnen vijf jaar 50% van de automobilisten zich laat monitoren. Bijkomend voordeel is dat de soft- en hardware die gebruikt wordt om data te verzamelen ook gebruikt kunnen worden om hulpdiensten automatisch te waarschuwen na een ongeluk.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.