Risico van autoverzekering niet betalen

Door admin, 20-05-2013

Heeft u moeite om de premie voor uw autoverzekering te betalen? Het is geen probleem om dit een enkele keer te vergeten (en het vervolgens in orde te maken), maar wanneer er sprake is van een structureel probleem is het verstandig om in actie te komen. Op het moment dat u 30 dagen te laat bent met de betaling mag een autoverzekeraar uw verzekering schorsen. Dit kan grote gevolgen hebben wanneer u door blijft rijden, aangezien u de auto eigenlijk niet meer mag gebruiken.

30 dagen betalingstermijn
Er geldt in principe een betalingstermijn van 30 dagen voor de premie voor uw autoverzekering. Deze zal over het algemeen automatisch worden afgeschreven, maar wanneer dat een keer niet mogelijk is zal er niet direct sprake zijn van een schorsing of een ander probleem. Zorg er echter wel voor dat het geld binnen 30 dagen op de rekening staat, zodat uw verzekeraar de premie alsnog kan innen. Zodra uw achterstand 30 dagen of meer bedraagt kan de autoverzekeraar besluiten om de autoverzekering te schorsen, waardoor u vanaf dat moment niet langer verzekerd bent.

Schorsing van de autoverzekering
Op het moment dat uw autoverzekering geschorst is bent u niet langer verzekerd, aangezien de autoverzekering als het ware stop is gezet. U mag op dat moment de openbare weg niet meer op. Indien u de premie vervolgens alsnog niet betaalt heeft men zelfs de mogelijkheid om de verzekering helemaal stop te zetten, waardoor die ook niet gemakkelijk meer te hervatten is. In dat geval wordt u geroyeerd wegens wanbetaling, iets waarvan men bovendien een aantekening maakt in een landelijke database. Dat zorgt ervoor dat het een stuk moeilijker zal zijn om bij een volgende autoverzekeraar geaccepteerd te worden, aangezien men uw (slechte) betalingsverleden te zien krijgt.

Onverzekerd rijden
Het is bovendien zeer onverstandig om de weg nog op te gaan op het moment dat uw autoverzekering geschorst is of men deze zelfs helemaal heeft stopgezet. Het is dan niet meer toegestaan om te gaan rijden, aangezien u onverzekerd rondrijdt. U riskeert een flinke boete van het RDW, die minimaal één keer per jaar controleert of alle auto’s die in Nederland op kenteken staan beschikken over een geldige autoverzekering. Indien men ontdekt dat u op dit moment niet beschikt over een geldige autoverzekering krijgt u een boete van €380, die u maximaal drie keer per jaar kunt krijgen.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.