Schade claimen bij autoverzekering of deze zelf betalen?

Door admin, 26-03-2014

Rijd je schade met jouw auto en denk je erover om deze bij je verzekeraar te claimen? Het is verstandig om na te gaan wat dit jou aan extra premie kost. Vergelijk dit met de kosten voor de reparatie, om na te gaan wat voor jou de beste keuze is.

Autoverzekeraars gebruiken een bonus-malus ladder, waar je na een schadevrij jaar een stapje op kunt klimmen. Na een geclaimde schade zal je een aantal treden zakken op de ladder, waardoor jouw no-claimkorting afneemt en je meer premie gaat betalen. Het maakt voor het zakken op de ladder niet uit welk bedrag aan schade je claimt, dus ga hier verstandig mee om.

Bereken het verschil
Bereken zelf het verschil in kosten, om na te gaan wat voor jou de beste optie is. Stel dat je op trede 7 van de bonus-malus ladder staat, 45% no-claimkorting hebt en je daardoor jaarlijks €900 aan premie betaalt. Indien je dan voor €500 aan schade rijdt en deze claimt zal je terugvallen naar trede 3 op de ladder. Het duurt dan 4 jaar om het oude niveau weer te bereiken, nog los van het feit dat je in die tijd verder door had kunnen stijgen. Ga na hoeveel extra premie je de komende jaren zal betalen en bereken bovendien de korting die je misloopt door niet door te kunnen stijgen. De kans is groot dat het nadeel hoger op zal lopen dan €500, waardoor je de kosten beter zelf kunt betalen.

Eerst claimen en toch zelf terugbetalen
Bij veel van de autoverzekeraars kun je de schade direct claimen en daardoor vergoed krijgen, om daar later eventueel op terug te komen. Blijkt dat de nieuwe premie flink hoger is? Dan kun je de schade alsnog zelf betalen, bijvoorbeeld op basis van een terugbetalingstermijn van 12 - 24 maanden. Ga bij jow verzekeraar na of dit mogelijk is en welke termijn hiervoor geldt.

Denk goed na over de mogelijkheden
Weeg het zelf betalen van de schade af tegen het claimen hiervan bij jouw autoverzekering. Kun je de schade eventueel zelf betalen en wil je daarmee de premie blijven drukken? Heb je wellicht een no-claimbescherming binnen je autoverzekering opgenomen, of kun je de basispremie drukken door terug te schakelen naar een beperkt casco of WA autoverzekering? Maak zelf de afweging, maar laat je keuze onder andere afhangen van een berekening van de kosten.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.