Schade door vandalisme vaak voor rekening van de autobezitter zelf

Door admin, 21-07-2014

Schade door vandalisme vaak voor rekening van de autobezitter zelfVandalisme leidt gemakkelijk tot een flinke schadepost, bijvoorbeeld wanneer het gaat om het bekrassen van een auto. Een vandaal die een straat vol auto’s bekrast kan eenvoudig zorgen voor een kostenpost van €1.000 per persoon, gezien het spuitwerk dat duur uit kan vallen. In veel van de gevallen blijkt het bovendien niet mogelijk om de kosten te claimen via de autoverzekering, of pakt dit duurder uit dan de schade zelf te vergoeden. Ook het leksteken van banden behoort tot het vandalisme, iets dat veelal onderdeel uit maakt van de allriskdekking. Met name autobezitters met auto’s vanaf 4 jaar oud maken vaak gebruik van een beperkt casco dekking, waardoor ze zelf opdraaien voor de kosten van vandalisme.

Kostenafweging maken
Het Verbond van Verzekeraars stelt dat vandalisme goed is voor minder dan 1% van de claims bij autoverzekeraars. Dit lijkt op het eerste gezicht aan te geven dat er nauwelijks sprake van is, al zou er ook wat anders aan de hand kunnen zijn. Een vandalismeclaim leidt gemakkelijk tot een hogere premie, aangezien veel verzekeraars u als het gevolg van een claim terugzetten op de bonus-malus ladder. Dit betekent dat u jaarlijks meer premie gaat betalen, nadat u een schade uit heeft laten keren. Voor de terugval op de ladder maakt de hoogte van de kostenpost als het gevolg van vandalisme niet uit, waardoor het bij een relatief kleine schade vaak verstandiger is dit uit eigen zak te betalen. In de praktijk is het vaak verstandig om kosten tot zo’n €1.000 zelf te betalen, vooral wanneer er sprake is van een eigen risico van €100 - €400 binnen de autoverzekering.

ASR en Nederlanden van Nu
Op het moment dat u te maken krijgt met schade door vandalisme is het verstandig om de polisvoorwaarden er goed op na te kijken, voordat u een claim indient. Gaat de claim ten koste van uw no-claimkorting? Dit is bij bijna alle autoverzekeraars het geval, waardoor u meer premie gaat betalen. Alleen verzekerden bij ASR hebben geluk, zij hanteren een ‘no-blameregeling’, die inhoudt dat u nooit zal zakken op de bonus-malus ladder, nadat u een schade claimt die buiten uw schuld is toegebracht.

De Nederlanden van Nu laat u wel zakken op de bonus-malus ladder, maar biedt als een van de weinigen dekking binnen de beperkt casco autoverzekering, naast de meer uitgebreide allrisk dekking die deze schade altijd zal vergoeden.

Handige tips bij schade door vandalisme
Krijgt u te maken met vandalisme en ontstaat er daardoor schade aan uw auto? Het is verstandig om zelf na te gaan of het voordeliger is de schade te claimen of deze zelf te betalen, al kunt u dat ook gewoon aan de verzekeraar vragen. Vraag hoeveel premie u meer gaat betalen en of u bijvoorbeeld gebruik kunt maken van vervangend vervoer. Daarnaast kunt u bij eventuele uitsluiting van vandalismeschade door de verzekeraar bezwaar maken op het moment dat dit niet duidelijk blijkt uit de voorwaarden, aangezien niet alle verzekeraars hier even duidelijk in zijn. Zorg uiteraard voor een duidelijke onderbouwing.

Doe in ieder geval altijd aangifte van de vandalismeschade, indien het gaat om iemand die veel auto’s beschadigt bestaat immers de kans dat de politie hem of haar te pakken krijgt. Kunt u rekenen op een behoorlijke premieverhoging, als het gevolg van de schadeclaim bij uw verzekeraar? U kunt achteraf in de meeste gevallen alsnog besluiten om de kosten zelf te betalen. Afhankelijk van uw verzekeraar heeft u 3 - 24 maanden de tijd om deze beslissing te nemen en op die manier voor de meest voordelige optie te kiezen.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.