Terugkerende autobezitter betaalt vaak te hoge premie autoverzekering

Door admin, 12-05-2014

Zo’n 50.000 autobezitters in Nederland betalen teveel premie voor hun autoverzekering, omdat ze te lang geen gebruik hebben gemaakt van hun auto. Dat stelt Independer op basis van eigen onderzoek in de Volkskrant. Volgens de website rekenen veel verzekeraars onterecht een zeer hoge premie, nadat automobilisten minimaal een jaar geen gebruik hebben gemaakt van de auto.

Tot drie keer meer premie
Autobezitters die langer dan een jaar geen gebruik hebben gemaakt van hun auto en na die tijd weer een autoverzekering af willen sluiten betalen daar een te hoge premie voor. Ze betalen bij diverse verzekeraars tot 3x meer premie, dan voor de autoverzekering die ze hadden voordat ze er een jaar tussenuit gingen. Zelfs wanneer ze nooit schuld hebben gehad aan een aanrijding, loopt de premie flink op en betalen ze daardoor onnodig veel.

Het duurt volgens Independer ongeveer 10 jaar om weer tot de hoge korting op de premie te komen, die leidt tot een voordelige autoverzekering die veel van de automobilisten voorheen hadden. Volgens Independer zijn sommige automobilisten die wel een aanrijding hebben veroorzaakt zelfs beter af, wat natuurlijk niet de bedoeling kan zijn.

Schadevrije jaren niet meer geldig
Dit heeft volgens Independer te maken met het feit dat de schadevrije jaren vaak niet meer geldig zijn, op het moment dat een autobezitter om welke reden dan ook besluit om de verzekering voor minimaal een jaar op te zetten. De schadevrije jaren worden dan ongeldig verklaart, waardoor de automobilist weer op ‘0’ komt te staan, bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. Des te hoger het aantal schadevrije jaren voor het opzeggen van de verzekering was, des te groter de achteruitgang en des te groter de verrassing over de nieuw te betalen premie voor de autoverzekering. Dit kan leiden tot duizenden euro’s extra aan premie per jaar, zonder dat de automobilist schade heeft veroorzaakt.

Kenteken schorsen
Autobezitters die er meer dan een jaar tussenuit willen kunnen wat dat betreft beter hun kenteken schorsen. Bij het opzeggen van de autoverzekering blijven de schadevrije jaren slechts 1 jaar geldig. Het schorsen van een kenteken is echter langer mogelijk. In die periode is het niet nodig om premie voor de autoverzekering te betalen en schrijft de Belastingdienst ook geen wegenbelasting af. Na het ongedaan maken van de schorsing zijn de schadevrije jaren behouden gebleven en is het opnieuw mogelijk om een goedkope autoverzekering af te sluiten.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.