Wat is het verschil tussen de dagwaarde en nieuwwaarde van mijn auto?

Door admin, 31-07-2014

Krijg je te maken met een ongeval en wordt de auto als ‘economisch total loss’ verklaard? Dan zal de verzekeraar in de meeste gevallen de dagwaarde uitkeren. Verschillende verzekeraars bieden echter een nieuwwaarde-regeling, in sommige gevallen zelfs voor occasions die je koopt. Wat is het verschil tussen de dagwaarde en de nieuwwaarde van de auto en waarom is het belangrijk om daar rekening mee te houden op het moment dat je de dekking van jouw autoverzekering wenst te bepalen?

Autoverzekering op basis van dagwaarde of nieuwwaarde
Een gemiddelde autoverzekering (WA beperkt casco of allrisk) biedt dekking op basis van de dagwaarde, bijvoorbeeld bij een economisch total loss. Je kunt hiermee te maken krijgen als het gevolg van een ongeval, diefstal of invloeden van bijvoorbeeld het weer. Een uitkering op basis van de dagwaarde betekent dat de verzekeraar de dagwaarde van de auto zal berekenen, een waarde die altijd lager ligt dan het bedrag waarvoor je de auto kocht.

Met name voor jonge auto’s (tot 3 jaar) kun je een autoverzekering met een nieuwwaarde-regeling afsluiten, wat betekent dat je gedurende die periode de nieuwwaarde uitgekeerd krijgt in de genoemde gevallen. Je kunt dat bedrag gebruiken om een nieuwe auto te kopen, zonder dat je daar zelf opnieuw spaargeld bij hoeft te leggen of je een financiering af dient te sluiten.

Wat is de dagwaarde van mijn auto?
Vanaf het moment dat je de auto koopt en je het terrein van de dealer of de garage afrijdt verliest de auto steeds een beetje van de waarde: er is sprake van afschrijving. Factoren als de kilometerstand, de leeftijd van de auto, eventuele accessoires en de staat van onderhoud bepalen wat de auto nog waard is. Wordt de auto na een jaar total loss verklaard? Dan bedraagt de dagwaarde van de auto in de meeste gevallen nog zo’n 70 - 80% van de nieuwwaarde, wat betekent dat je 20 - 30% tekort komt om direct een nieuwe auto aan te kunnen schaffen.

Je kunt zelf de dagwaarde van jouw auto berekenen door bijvoorbeeld gebruik te maken van de website van Autoscout24. Je kunt op basis van de autogegevens nagaan wat deze op dit moment waard is. Dit is mogelijk voor alle auto’s tot maximaal 7 jaar oud, daarna dien je dit specifiek voor bijvoorbeeld en garage in te laten schatten. Houd er rekening mee dat het gaat om een indicatie. Je kunt aan de hand daarvan in ieder geval zien hoe snel de waarde afneemt ten opzichte van de nieuwwaarde waarvoor je de auto kocht.

Nieuwwaarde-regeling binnen de autoverzekering
Heb je niet de financiële middelen om na een total loss direct zelf geld bij te leggen voor een nieuwe auto? Dan is het interessant om na te denken over een nieuwwaarde-regeling binnen je autoverzekering. In de meeste gevallen kun je deze regeling gedurende 3 jaar na aankoop afsluiten. Tijdens die periode zal de verzekeraar bij een total loss de volledige aanschafwaarde uitkeren, waardoor je direct een nieuwe auto kunt kopen.

Houd er rekening mee dat de aanschafwaarde iets anders is dan de cataloguswaarde. Verzekeraars keren vaak uit op basis van de aanschafwaarde, inclusief eventuele kortingen die je hebt weten te bedingen. Wil je de nieuwwaarde van jouw auto opvragen? Dit kan via de website van de RDW

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.