Welke schade dekt mijn autoverzekering?

Door admin, 15-05-2015

Bent u benieuwd welke schade uw autoverzekering zal dekken, of wat u kunt verwachten op het moment dat u te maken krijgt met een aanrijding? Wij zetten voor u op een rij welke schade u kunt claimen en hoe u om dient te gaan met gedeelde aansprakelijkheid. Zodra de tegenpartij de schade en schuld erkend kunt u rekenen op een uitkering van de kosten.

Dekking van de WA autoverzekering
Een WA autoverzekering vormt de goedkoopste polis en biedt de minste dekking. Schade aan uw eigen auto is bijvoorbeeld niet verzekerd, net als de schade aan uzelf. Zowel letselschade als materiële schade aan uzelf of uw spullen behoren tot de Allrisk dekking, een duurdere variant van de autoverzekering. U kunt aan de andere kant rekenen op een dekking van de schade die u toebrengt aan derden, zowel materieel als immaterieel. Rijdt u iemand anders aan en ontstaan er daardoor kosten? U kunt daarvoor rekenen op dekking van uw WA autoverzekering.

Houd er echter rekening mee dat er geen sprake is van dekking wanneer u teveel alcohol gedronken heeft, wanneer u geen (geldig) rijbewijs heeft of wanneer u de schade expres toebrengt. Daarnaast dient u de auto te gebruiken zoals u dat opgeeft voor uw verzekering, u mag bijvoorbeeld niet als taxi rijden met een particuliere autoverzekering.

Welke schade kan ik claimen?
Heeft u een uitgebreide autoverzekering, of bent u door iemand anders aangereden en bent u benieuwd welke schade u kunt claimen? Het gaat om schade aan uw auto, net als bijvoorbeeld expertisekosten en de kosten voor vervangend vervoer. Verder kunt u reparatiekosten claimen, net als eventuele waardevermindering en schade aan uw bagage. U kunt letselschade claimen, net als de wettelijke rente op basis van de periode waarop u op uw geld heeft moeten wachten.

Gedeelde aansprakelijkheid
Bent u aangereden of reed u iemand anders aan en komt u overeen dat er sprake is van gedeelde aansprakelijkheid? Indien u voor bijvoorbeeld 40% aansprakelijk bent voor de schade kunt u rekenen op een uitkering voor 40% van de kosten. De overige 60% komt bij de tegenpartij terecht, zijn of haar verzekeraar zal die kosten aan u uitkeren. Bent u voor uw eigen schade niet verzekerd? Dan dient u die 40% van de kosten zelf te betalen.

Schade en schuld erkend door de tegenpartij
Vanaf het moment dat de tegenpartij schade en schuld erkent kunt u rekenen op een uitkering daarvan. Houd er rekening mee dat een tegenpartij 3 maanden de tijd heeft om zich te melden en schuld te erkennen, waardoor het een behoorlijke periode kan duren, voordat u het geld ontvangt. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.