Zelfrijdende auto kan premie binnen 5 jaar halveren

Door admin, 04-06-2015

De kosten voor onze autoverzekering kunnen met 50% omlaag, al binnen een periode van 5 jaar. Op termijn zal de premie voor een autoverzekering zelfs helemaal verdwijnen en hoeven we bovendien niet langer te investeren in rijlessen. Dat hebben we te danken aan zelfrijdende auto’s, die in de toekomst moeten gaan voorkomen dat er aanrijdingen plaatsvinden. In plaats daarvan bewegen we ons uitermate veilig over de weg, zonder dat we daar aan de andere kant een rijbewijs voor nodig hebben.

Beoordeling door experts
Het zijn Engelse schade-experts die deze voorspelling doen, op basis van de ontwikkelingen op de automarkt. Zij geven in een interview in de Telegraph Money aan dat ze verwachten dat de wereld voor autoverzekeringen al in 2020 totaal anders uit zal zien. Zij wijzen op het feit dat de technologie zich momenteel razendsnel ontwikkelt en we menselijke fouten in het verkeer uit kunnen gaan sluiten. Dat zal volgens hen een groot effect hebben op de premie voor een autoverzekering, aangezien het grootste deel van de ongevallen nog altijd een menselijke fout vormt.

De experts wijzen onder andere op claims bij een whiplash en claims na het parkeren van de auto. Samen zijn ze goed voor 3 miljard pond, gelijk aan 94% van de autoclaims. Zelfrijdende auto’s moeten dergelijke ongelukken kunnen voorkomen, waardoor de verzekeraars beduidend minder hoeven uit te keren. De verantwoordelijkheid voor het rijgedrag zal verschuiven van de bestuurder naar de fabrikant, waardoor verzekeraars in de toekomst steeds minder vaak voor de kosten op hoeven te draaien.

Verzekeraars enthousiast over zelfrijdende auto
De verzekeraars zelf lijken enthousiast over de zelfrijdende auto, onder andere de sectorverenigingen Assuralia, BVVM en Feprabel hebben aangegeven dat hun huidige systemen er klaar voor zijn en dat ze de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten houden. Meer algemeen bepaalt de wetgeving op dit moment nog dat een bestuurder altijd de controle over het voertuig moet hebben, waardoor er op dat gebied nog een hobbel te nemen valt. Met betrekking tot de verzekeringen is het niet nodig om grote wijzigingen te maken. Onder andere in België is men enthousiast over de zelfrijdende auto en hoe die ervoor kan gaan zorgen dat de wijze waarop we gebruik maken van auto’s er totaal anders uit zal gaan zien.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.