Bespaartips autoverzekering

Door admin, 13-01-2023

De premie van een autoverzekering wordt bepaald door verschillende zaken. Zo is er enerzijds de risico-inschatting van verzekeraars gebaseerd op leeftijd, rijervaring en schadevrije jaren en anderzijds het merk en bouwjaar van de auto en woonplaats van de bestuurder. Gelukkig zijn er ook enkele factoren die je zelf in de hand hebt om je premie zo laag mogelijk te houden. Hieronder een overzicht. 

Vraag het gewoon
De eerste tip is eenvoudig: vraag gewoon een lagere premie aan je autoverzekeraar. Je zal hiervoor wel wat onderzoek moeten doen. Het simpelweg vragen is niet voldoende. Zorg ook dat je weet wat de prijzen van andere verzekeraars zijn en confronteer je eigen verzekeraar met een eventueel prijsverschil. 

Kleur 
Blik- en lakschade zijn veelvoorkomende schadeclaims bij verzekeraars. Als je auto een bijzondere kleur heeft zoals parelmoer of matzwart, dan is het duurder om dit te herstellen. Een verzekeraar zal dan ook een hogere premie aanrekenen om dit risico in te dekken. Hetzelfde geldt voor wie zijn auto laat wrappen met een folie.

Soort auto
Wil je elektrisch rijden? Dan gaat je premie automatisch de hoogte in. Elektrische auto’s zijn door hun batterij zwaarder en veroorzaken zo meer schade. Ook zijn herstellingen aan elektrische auto’s gemiddeld gezien duurder dan een gewone benzine- of dieselauto. Ook hybride wagens met een gastank betalen een hogere premie én een hogere wegenbelasting. De redenering is hetzelfde: een auto met een gastank weegt meer en veroorzaakt daarom meer schade. 

Ook het vermogen van een auto speelt mee in de premieberekening. Wanneer een bestuurder meer vermogen uit zijn motor wil halen, kan hij de chip aanpassen. Dit fenomeen staat bekent als chiptuning. Ook een sportuitlaat of turbo op de motor zorgt voor meer vermogen. Een auto met een hoger vermogen betaalt altijd een hogere premie omdat het risico op schade rechtstreeks in verband staat met het vermogen. Probeer je de premie laag te houden door te verzwijgen dat je auto een hoger vermogen hebt? Dan loop je het risico dat je verzekeraar simpelweg niet uitbetaalt bij een schadegeval. 

Let op je kilometers
Corona heeft ons leven goed veranderd. Thuiswerken is gelukkig niet meer verplicht, maar nog wel mogelijk voor degene die willen. Rijd je daarom nu minder kilometers? Dan kan dat mogelijk voor een lagere premie zorgen. Ongeveer 2/3e van de autoverzekeraars neemt het jaarlijks aantal gereden kilometers mee in rekening. 

Lagere dekking
Een laatste mogelijkheid is het overwegen van een lagere dekking. Dit kan interessant zijn wanneer je niet veel rijdt en een oudere auto hebt. Bij oudere auto’s staan de kosten van een uitgebreide premie vaak niet in verhouding met de actuele autowaarde. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.