Betalen ouderen écht een hogere premie voor een autoverzekering?

Door admin, 07-04-2020

Betalen ouderen écht een hogere premie voor een autoverzekering?Uit een onderzoek en berekeningen van het programma Kassa blijkt dat ouderen meer premie betalen voor een autoverzekering. Dat terwijl zij vaak minder kilometers maken en tevens minder schade rijden. Het Verbond van Verzekeraars spreekt dit op hun beurt tegen, maar geven geen inzicht in de berekeningen hoe zij tot het bedrag aan premie komen. Er zou volgens hen een eerlijk en voldoende aanbod voor iedereen zijn. Maar hoe zit het nu echt?

Elementen in de statistieken
Het Verbond van Verzekeraars laat weten dat er bepaalde berekeningen en statistieken zijn waarop de premie gebaseerd wordt. Hoewel zij deze statistieken niet vrij mogen geven in verband met concurrentiële informatie, blijkt wel dat een deel van de premie gebaseerd wordt op een niet openbare statistiek van de Stichting voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. 

Daarnaast vermelden zij dat de schadekans van een bestuurder van 75+ significant toeneemt. Dit is dan ook een belangrijk element dat meeweegt in het bepalen van de premie. Ook het gewicht van de auto en het aantal kilometers dat een klant per jaar rijdt worden hierin meegenomen. Elke verzekeraar mag daarbij zelf bepalen hoe zwaar zij elke factor meewegen in de berekening. Dit is dan ook een van de redenen dat de premie flink kan verschillen, waarbij dit niet alleen afhankelijk is van de leeftijd van de bestuurder, maar ook van de verzekeraar.

Ook is het volgens hen “geen gegeven dat een oudere persoon altijd meer premie betaalt. In sommige gevallen en bij sommige verzekeraars betaalt een 30-jarige een hogere premie dan een ouder persoon.” Er worden hierbij echter geen uitspraken gedaan over de individuele totstandkoming van deze premie.

De leeftijdsgrens voor een verzekering
Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de leeftijdsgrens. Verzekeraars kunnen zelf kiezen of zij gebruik maken van een leeftijdsgrens. Indien zij hier wel gebruik van maken, is deze leeftijdsgrens alleen geldig voor nieuwe verzekerden.

Volgens de Consumentenbond weigert bijna de helft van de autoverzekeraars bepaalde klanten gebaseerd op de leeftijd die zij hebben. Wilt u een verzekering afsluiten bij een nieuwe verzekeraar, maar wordt je hier geweigerd vanwege uw leeftijd, dan kunt u het via een adviseur nogmaals proberen. Kies daarbij wel voor een fysieke adviseur, aangezien dit de kans significant vergroot ten opzichte van een online adviseur.

Alternatieve verzekeringen
Als u ook via de adviseur uw autoverzekering niet krijgt, kunt u kijken naar alternatieve verzekeringen voor uw auto. Het Verbond van Verzekeraars noemt het ruime aanbod van autoverzekeringen als een van de belangrijkste argumenten dat de premie voor ouderen niet direct duurder hoeft te zijn. Zo kunt u als verzekerde altijd nog kiezen voor een verzekering op basis van uw rijgedrag of kunt u uw schadevrije jaren als argument gebruiken dat u niet te veel premie wilt betalen. 

Ook het feit dat verschillende autoverzekeringen gemakkelijk vergeleken kunnen worden, wordt genoemd. Via het internet en via adviseurs zijn er vele verschillende autoverzekeringen die door ouderen gekozen kunnen worden. De toegankelijkheid staat volgens het Verbond van Verzekeraars dan ook niet ter discussie. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.