Carlock jamming: autodiefstal door de auto niet op slot te laten gaan

Door admin, 27-08-2015

Carlock jamming: autodiefstal door de auto niet op slot te laten gaanAutodieven gebruiken steeds vaker moderne gereedschappen om auto’s binnen te komen of die zelfs te stelen. Een goed voorbeeld hiervan is de carlock jammer, een apparaatje dat het ‘afsluitsignaal’ van de afstandsbediening in de autosleutel verstoort. Hierdoor ontvangt de auto nooit het signaal dat deze op slot moet gaan, terwijl de bestuurder denkt alles netjes afgesloten te hebben.

Carlock jammers zijn in opkomst
Het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) geeft aan dat het aantal carlock jammers de laatste tijd in opkomst is. Volgens de organisatie zijn er nog geen cijfers beschikbaar, maar zijn de verschillende verzekeraars het erover eens dat de meeste autodiefstallen tegenwoordig zonder sleutels of ander mechanisch gereedschap gepleegd worden. Bij autodiefstal via een carlock jammer zal een verzekeraar de schade vergoeden (er zijn immers nog 2 sleutels beschikbaar), maar er geldt een wachttijd van 30 dagen en de uitkering biedt vaak onvoldoende middelen om dezelfde auto terug te komen.

Dolfinarium getroffen door jammers
Onlangs werd onder andere het parkeerterrein van het Dolfinarium getroffen door carlock jammers. Zij wachtten op de parkeerplaats tot bezoekers de auto uitstapten en deze via de afstandsbediening (nonchalant) op afstand op slot probeerde te doen. Vervolgens werd het signaal geblokkeerd, ging de auto niet op slot en hadden inbrekers vrij spel om spullen of de gehele auto te stelen. Inmiddels laat Harderwijk de stadswachten vaker controleren op het parkeerterrein, om deze vorm van criminaliteit tegen te kunnen gaan.

Goed opletten bij afsluiten auto
Het is volgens het VbV vooral van belang om goed op te letten tijdens het op slot zetten van de auto. Met name de diefstal van laptops en smartphones pakt vaak vervelend uit, omdat verzekeraars de schade niet altijd vergoeden. Het is wel altijd van belang om aangifte te doen van de diefstal, zelfs wanneer er geen sprake is van dekking. Probeer geen waardevolle spullen achter te laten in de auto en controleer altijd zelf of de auto inderdaad op slot is gegaan na het geven van het signaal via de afstandsbediening. Nog beter is de auto op slot te doen met de sleutel, dat signaal valt immers niet te onderbreken.

Keyless Entry uitzetten
Tenslotte adviseert het VbV om ‘keyless entry’ uit te zetten of een auto te kopen die daar zelfs niet van is voorzien. Het is een systeem dat herkent dat de bestuurder in de buurt komt, om de auto automatisch te ontgrendelen. Criminelen hebben echter de mogelijkheid om dat signaal te verlengen. Dat betekent dat de auto denkt dat de bestuurder in de buurt is, terwijl deze verderop bijvoorbeeld boodschappen aan het doen is. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.