Dekt mijn autoverzekering een aanrijding met wild?

Door admin, 28-09-2014

We moeten er niet aan denken, maar een ongeluk kan in het bekende kleine hoekje zitten. Jaarlijks vinden er duizenden aanrijdingen met groot wild plaats, bijvoorbeeld omdat uitwijken onmogelijk bleek. Een aanrijding met een wild dier lijdt vaak tot het overlijden van het dier, maar bovendien tot flinke schade aan de auto. Dekt uw autoverzekering een aanrijding met (groot) wild en hoe zit dat bijvoorbeeld met de kosten na een mislukte uitwijkpoging?

5.500 aanrijdingen met groot wild per jaar
Het gaat goed met de herten, zwijnen en bijvoorbeeld reeën in Nederland. Dat lijkt goed nieuws, maar het zorgt er helaas ook voor dat overstekend wild niet langer een uitzondering vormt en aanrijdingen behoorlijk veel voorkomen. Met name tijdens de bronstijd van de herten vormen de waarschuwingsborden, wildrasters en hekken vaak niet voldoende bescherming, waardoor ook u te maken kunt krijgen met een aanrijding. Met name tussen half september en eind oktober rennen de herten geregeld zomaar de weg op, zonder dat ze letten op het verkeer in de omgeving. Jaarlijks komen er hierdoor zo’n 5.500 aanrijdingen met groot wild voor.

Dekking bij WA, WA Beperkt Casco en All-risk autoverzekering
De dekking van een autoverzekering bij een aanrijding met (groot) wild hangt sterk af van het type verzekering dat u heeft afgesloten. Een WA-autoverzekering alleen dekt alleen schade die u veroorzaakt bij anderen, waardoor u na een aanrijding met wild zelf voor de kosten op zal moeten draaien. U heeft daarnaast niet de mogelijkheid om iemand aansprakelijk te stellen, aangezien het wild geen eigendom is van een andere persoon.

Een Beperkt Casco autoverzekering en All-risk dekking bieden daarentegen wel dekking bij schade aan uw eigen auto, waardoor een aanrijding met (groot) wild u financieel in ieder geval niet zal raken.

Aanrijding met huisdieren
In het verkeer vinden regelmatig helaas ook aanrijdingen met bijvoorbeeld honden en katten plaats. Op het moment dat u hiermee te maken krijgt is het bij een WA-autoverzekering wel mogelijk om de schade op iemand te verhalen, aangezien een huisdier een baasje heeft. Het baasje is verantwoordelijk en aansprakelijk en zal de kosten daarom moeten vergoeden. Particulieren kunnen hiervoor terugvallen op hun aansprakelijkheidsverzekering.

Indien u een Beperkt Casco of een All-risk autoverzekering heeft is het voldoende om de schade te melden. De verzekeraar zal de schade verhalen op het baasje van het huisdier.

Schade na een uitwijkpoging
Deed u een uitwijkpoging, bijvoorbeeld om een overstekend hert te ontlopen? Indien dit verkeerd afloopt en u tegen een boom rijdt of op een andere manier schade veroorzaakt aan uw eigen auto, bent u alleen in het geval van een all-risk autoverzekering gedekt. U brengt immers schade toe aan uw eigen auto, iets waar de WA autoverzekering en de Beperkt Casco autoverzekering helaas geen dekking voor bieden.

Houd er rekening mee dat u na een aanrijding met een (wild) dier verplicht bent hiervan melding te maken bij de politie, doorrijden is strafbaar. De politie zal de faunabeheerder inschakelen indien het gaat om een wild dier. Vervolgens kunt u uw verzekeraar op de hoogte brengen, bijvoorbeeld met foto’s van de schade, naast het reguliere schadeformulier. De verzekeraar zal samen met u een procedure starten om alles op de juiste wijze af te handelen.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.