Een Toyota C-HR en woonachtig in Noord-Holland? Pas dan maar op!

Door admin, 15-03-2019

Er worden tegenwoordig steeds minder auto’s gestolen. Hybride auto’s zijn echter wel een stuk populairder geworden onder autodieven. Bepaalde type auto’s zijn al helemaal in trek – en daarnaast maakt de provincie waar je woont ook een hoop uit.

Goed nieuws voor het gros van de autobezitters: er worden tegenwoordig steeds minder auto’s gestolen. Waar er in 2018 7.261 auto’s werden gestolen, lag dat aantal een jaar eerder nog 12,1 procent hoger met 8.257 auto’s die werden gestolen. Toch betekent die flinke daling niet dat alle autobezitters nu rustig kunnen slapen: hybride auto’s zijn juist een stuk populairder geworden bij autodieven. Waar er in 2017 “slechts” 184 hybride auto’s werden gestolen, lag dat aantal een jaar later met 360 gestolen hybride auto’s maar liefst 95 procent hoger. Van het aantal gestolen auto’s in 2018 werd 40,9% teruggevonden, een stijging van 0,9% ten opzichte van het jaar ervoor.

Het type auto
Bepaalde auto’s zijn extra in trek bij autodieven: bij de hybride auto’s staat de Toyota C-HR met stip op één met een diefstalrisico van 1 op 97. Ook de Toyota RAV-4 is een auto die vaak wordt gestolen.

Met een diefstalrisico van 1 op 200 is de Audi A1 de meest populaire auto onder autodieven als het gaat om de niet-hybride auto’s. 

De plek
Naast het type auto maakt het ook uit waar je woont als autobezitter wat betreft het diefstalrisico. Vorig jaar werden er bijvoorbeeld in Zeeland “maar” 67 auto’s gestolen, in Friesland 93 auto’s en in Drenthe 94 auto’s. Aan de andere kant werden er in Zuid-Holland maar liefst 2.576 auto’s gestolen. Noord-Holland staat op één met 2.899 gestolen auto’s in 2018.

De verzekering
Auto-inbraken in Nederland zijn weer een ander verhaal: in 2018 werden er maar liefst 55,000 inbraken gepleegd – oftewel zes auto-inbraken per uur. Wat veel mensen niet weten is dat niet alleen de autoverzekering kan helpen de schade te dekken, maar dat ook verzekeringen als de inboedelverzekering kunnen meehelpen.

Je autoverzekering dekt namelijk alleen de spullen die normaal ingebouwd zitten in de auto en die niet later door de eigenaar zijn toegevoegd. Als bij een auto-inbraak bijvoorbeeld een later ingebouwde stereo-installatie wordt gestolen, zal je autoverzekering dit niet vergoeden. Losse spullen worden al helemaal niet vergoed, hoewel je die dus onder je inboedelverzekering kan laten meeverzekeren – als er zichtbare braak is van buitenaf en de spullen uit het zicht lagen krijg je tot een bepaald bedrag geld terug.

Overigens hangt de dekking wel af van de autoverzekering: alleen bij beperkte of volledige cascodekking krijg je een deel van de waarde van de gestolen spullen terug. Om aanspraak te maken op restitutie van een verzekeringsmaatschappij is een aangifte verplicht en daarnaast moet je voldoen aan de polisvoorwaarden, zoals een aantoonbaar beveiligingssysteem wat werkte op het moment dat er werd ingebroken.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.