Eigen risico binnen de autoverzekering

Door admin, 29-10-2012

Het eigen risico maakt een belangrijk deel uit van uw autoverzekering, dus zorg ervoor dat u dit onderdeel goed begrijpt. Er bestaan diverse factoren die het eigen risico groter kunnen maken, al is het aan de andere kant ook mogelijk om dit af te kopen. In principe kunt u er vanuit gaan dat een hoger eigen risico ervoor zorgt dat u minder premie hoeft te betalen, terwijl het afkopen van het eigen risico alleen mogelijk is door een hogere premie te accepteren.

Eigen risico en aangesloten herstellers
Het eigen risico staat voor het bedrag dat u zelf dient te betalen, in het geval van schade. Met een eigen risico van €150 dient u bij een eerste schade van €500 zelf €150 te betalen en zal de verzekeraar de overige €350 vergoeden. Let erop waar u uw auto laat herstellen. Bepaalde verzekeraars hebben contracten met specifieke schadeherstellers. Indien u daar geen gebruik van maakt kunt u te maken krijgen met een deel eigen risico, of kan het eigen risico hoger uitvallen dan wanneer u voor een aangesloten partij had gekozen.

Eigen risico voor cabrio’s
Daarnaast zijn er enkele autoverzekeraars die een cabrio niet op dezelfde manier willen verzekeren als een reguliere auto. Het kan dan voorkomen dat u een hoger eigen risico dient te accepteren, om op een zomerse manier in uw auto te kunnen rijden. De meeste verzekeraars maken hier geen onderscheid in, dus denk er in dat geval goed over na of u de verzekering wel af wenst te sluiten. De verzekeraars die dit doen beroepen zich op het feit dat ze meer risico lopen en de kosten vaak hoger uitvallen. Men wenst daarvoor dus een compensatie te ontvangen, in de vorm van een hoger eigen risico of een hogere premie per maand.

Eigen risico voor jongeren
Ook met betrekking tot jongeren wordt het eigen risico vaak verhoogd, aangezien verzekeraars jongeren onder de 24 jaar als een risicogroep zien. Het is statistisch bewezen dat deze groep automobilisten (net als oudere bestuurders boven de 65) relatief veel betrokken is bij schadezaken. Men kiest er daarom voor om jongeren meer eigen risico te laten betalen, waardoor de kosten voor de verzekeraars direct lager uitvallen. Houd hier rekening bij wanneer u een autoverzekering af gaat sluiten, zodat u zich niet laat verrassen door het eigen risico op het moment dat u te maken krijgt met een geval van schade.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.