Hoe kan ik een privé autoverzekering afsluiten voor een grijs kenteken?

Door admin, 31-07-2014

Een grijs kenteken levert een interessant belastingvoordeel op, al dient u aan verschillende voorwaarden te voldoen om hiervoor in aanmerking te komen. U heeft de mogelijkheid om bij diverse verzekeraars een autoverzekering voor een grijs kenteken af te sluiten, al stellen zij in bepaalde gevallen aanvullende voorwaarden, bovenop die van de Belastingdienst. Wij zetten een aantal van deze voorwaarden op een rij, zodat u een goed beeld heeft van waar u terecht kunt.

Gebruik van het grijze kenteken
Het grijze kenteken is gewoon geel, net als de andere reguliere nummerplaten waar we in Nederland mee rijden. Deel 1 van het kentekenbewijs heeft een groene kleur, al was dit voorheen grijs. We komen de grijze kentekens tegen binnen de bestelbusjes en verhuisbusjes, voor auto’s met een open laadbak en bijvoorbeeld auto’s met twee rijen stoelen in de cabine. Verder kunnen ook combi’s en minibusjes zonder verhoogd dak hier in bepaalde gevallen gebruik van maken.

U kunt het grijs kenteken herkennen aan een ‘B’ of een ‘V’ als eerste letter op het kenteken, wat aangeeft dat er sprake is van een belastingvoordeel, dankzij de vrijstelling van BPM.

Vrijstelling van BPM
Het grijs kenteken levert een aantrekkelijk fiscaal voordeel op. U kunt hier als ondernemer zakelijk gebruik van maken, maar het voordeel is bovendien beschikbaar voor bijvoorbeeld invaliden. Komt u in aanmerking voor een grijs kenteken en wenst u de auto daarmee te verzekeren? Dan betekent dit dat u een vrijstelling van BPM geniet. BPM staat voor Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen, die normaal gesproken ongeveer een derde van de nieuwprijs van een auto bedraagt. Als invalide persoon dient u aan te kunnen tonen dat u voor uw vervoer afhankelijk bent van een bestelauto. De Belastingdienst zal gedurende vijf jaar controleren of u voldoet aan de gestelde voorwaarden. Is dit niet (langer) het geval? Dan dient u mogelijk alsnog BPM over de auto te betalen.

Vervoer van goederen
Een voertuig met een grijs kenteken is onder andere goed geschikt voor het vervoer van goederen. Bent u invalide? Dan heeft u wellicht een rolstoel die u gemakkelijk in wilt kunnen laden, of kan er sprake zijn van andere belangrijke hulpmiddelen die u in een reguliere auto niet zomaar kunt vervoeren. Houd er rekening mee dat een auto met een grijs kenteken over het algemeen slechts enkele zitplaatsen heeft, naast een ruime laadruimte. U mag hierin uitsluitend goederen vervoeren, het is niet toegestaan om daar personen te plaatsen of mee te laten rijden. Doet u dit toch en wordt dit ontdekt? Dan riskeert u een flinke boete.

Voorwaarden van verzekeraars
Sluit u privé een autoverzekering af voor uw auto met grijs kenteken? Houd er dan rekening mee dat u hier geen zakelijke ritten mee mag maken. Niet alle verzekeraars bieden u de mogelijkheid een verzekering voor een auto met grijs kenteken af te sluiten, u kunt bijvoorbeeld niet terecht bij Acura, Allsecur, Ditzo, Klaverblad, Nationale-Nederlanden, OHRA en Onna-Onna.

Aan de andere kant stellen diverse verzekeraars aanvullende voorwaarden. SAA en Voogd & Voogd stellen bijvoorbeeld dat de auto een maximaal leeg gewicht van 1.500 kg mag hebben, terwijl Turien & Co altijd overleg met u als verzekerde wenst en FBTO alleen kleine types wenst te verzekeren.

ASR, Avero, De Goudse, Delta Lloyd en REAAL laten u slechts een verzekering voor een auto met grijs kenteken afsluiten op het moment dat u als verzekerde in ieder geval geen eigen bedrijf op uw naam heeft staan. Op die manier willen zij ervoor zorgen dat u uiteindelijk toch niet een zakelijke rit met de auto zal maken, waardoor u netjes aan alle voorwaarden voldoet.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.