Hoe kan ik mijn meldcode achterhalen om een autoverzekering af te sluiten?

Door admin, 20-01-2014

Wilt u een autoverzekering afsluiten voor uw auto? Dan dient u de meldcode op te geven. U kon deze voorheen vinden op het kentekenbewijs en bij nieuwe auto’s op naam op de kentekencard. Op het moment dat u een auto op uw naam laat overschrijven krijgt u echter niet direct de beschikking over de kentekencard. Wilt u toch de meldcode achterhalen om de auto te kunnen verzekeren? Dan kunt u gebruik maken van twee verschillende mogelijkheden.

Nieuwe kentekencard
De nieuwe kentekencard is per 1 januari 2014 ingevoerd, ter vervanging van het oude kentekenbewijs. We maken in Nederland voorlopig nog gebruik van de beide varianten, aangezien de nieuwe kentekencard alleen beschikbaar is voor auto’s die sinds deze datum op naam worden gezet. Wilt u een bestaande auto laten overschrijven op uw naam? Dan dient u er rekening mee te houden dat u de card niet direct mee zal krijgen. Deze wordt u later toegestuurd, waardoor u op een andere manier op zoek dient te gaan naar de meldcode van de auto, om de autoverzekering af te kunnen sluiten.

Vorige eigenaar
In de meeste gevallen kan de vorige eigenaar van de auto u de meldcode meedelen. Hij of zij zal in het bezit zijn van het oude kentekenbewijs van de auto, waarop de code staat. Deze blijft hetzelfde voor de auto, waardoor dit dezelfde code is als degene die uiteindelijk bij u op de kentekencard zal komen te staan. U kunt wat dat betreft de vorige eigenaar om de code vragen. Kan de vorige eigenaar u de code niet geven, of wilt u deze graag zelf achterhalen? Maak dan gebruik van de gegevens van de RDW.

Inloggen bij de RDW
Zodra u de auto op uw naam heeft laten zetten door de RDW kunt u ook zelf de meldcode op te vragen. U kunt hiervoor inloggen bij de RDW (http://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Uw-gegevens-in-het-kentekenregister-inzien-.aspx). Maak gebruik van uw DigiD, zoals u dat van de overheid heeft ontvangen. U kunt dan inloggen in het systeem, om de gegevens die uiteindelijk op de kentekencard komen te staan zelf tot uw beschikking te krijgen. U kunt de meldcode gebruiken om de verzekering aan te vragen. Vervolgens zal u de kentekencard na enige tijd in huis hebben, zodat u de weg op kunt met uw papieren en u de meldcode voortaan bij de hand heeft.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.