Hoe vraag ik een royementsverklaring aan?

Door admin, 23-11-2013

De autoverzekeraars gaan uit van een nominale premie per jaar en passen vervolgens een no-claimkorting toe om te betalen wat de premie is die u daadwerkelijk per maand of per jaar gaat betalen. Op het moment dat u besluit over te stappen van verzekeraar is het van belang om ook de nieuwe verzekeraar aan te geven hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. Op basis hiervan kan de nieuwe verzekeraar de no-claimkorting berekenen ten opzichte van de nominale premie per jaar.

1 september 2007
Vanaf 1 september 2007 maken de verschillende verzekeraars in Nederland gebruik van het Roydata systeem. Voor die tijd was het van belang om een royementsverklaring bij uw oude verzekeraar aan te brengen, aangezien hierop staat hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. Houd er rekening mee dat dit een belangrijk document is, dat u slechts 1x verstrekt zal worden. Bent u voor 2007 verzekerd geweest en bent u sinds die tijd nog niet overgestapt naar een andere verzekeraar? Dan kunt u de royementsverklaring aanvragen bij uw verzekeraar, om dit vervolgens aan de nieuwe verzekeraar te kunnen presenteren.

Roydata systeem
Indien u sinds 2007 al eens bent overgestapt van autoverzekeraar, of u voor die tijd nog geen polis had lopen, heeft u niet langer de mogelijkheid om een royementsverklaring aan te vragen. Dat is ook niet meer nodig, aangezien het Roydata systeem dit automatisch en digitaal voor u bijhoudt. Roydata is een samentrekking van ‘royement’ en ‘data’, wat aangeeft dat hierin precies staat hoeveel schadevrije jaren een ieder heeft opgebouwd en welke schades er zijn geclaimd. Dit biedt de verzekeraars de mogelijkheid om na te gaan hoe lang u al vrij van schade rijdt en welke bonus-/malustrede u dit op zal leveren.

Premie berekenen en verzekering afsluiten
Wilt u zelf uw premie berekenen, bijvoorbeeld om na te gaan of het verstandig is om over te stappen naar een nieuwe autoverzekeraar? Dan is het van belang om daarbij ook het aantal schadevrije jaren in te vullen waar u over beschikt. Doe dit naar waarheid, aangezien de premie uiteindelijk anders niet zal kloppen met de premie die u daadwerkelijk gaat betalen. Bovendien kan een verzekeraar tijdens de controle van het aantal schadevrije jaren besluiten u alsnog niet te verzekeren, indien u onjuiste informatie heeft opgegeven. Ga hier daarom voorzichtig mee om en vraag uw verzekeraar eventueel om duidelijkheid wanneer u zelf niet goed weet hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.