Hoe werkt de no-claimkorting op mijn autoverzekering?

Door admin, 05-10-2013

De no-claimkorting vormt een kortingspercentage, ten opzichte van de nominale premie voor een autoverzekering. Dankzij deze korting kun je je auto op een voordelige manier verzekeren, bijvoorbeeld wanneer je al een groot aantal jaren zonder schade rijdt. Het is wat dat betreft de moeite waard om je op de weg voorzichtig te gedragen. In bepaalde gevallen is het zelfs verstandig om een schade zelf te vergoeden en geen gebruik te maken van je verzekering, om de no-claimkorting niet aan te tasten.

Nominale premie per jaar
Verzekeraars gaan uit van een nominale premie per jaar, die over het algemeen een stuk hoger ligt dan de premie voor je autoverzekering die je daadwerkelijk betaalt. Vervolgens wordt er een korting tot 75% of zelfs 80% berekend, op basis van het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. In de meeste gevallen heb je 25 schadevrije jaren of meer nodig om tot de maximale korting op de nominale premie te komen. Tot die tijd zal de no-claimkorting ieder jaar een beetje hoger oplopen, wanneer je er opnieuw in slaagt om een jaar lang geen schade te claimen.

Schadevrije jaren
Het aantal schadevrije jaren wordt berekend aan de hand van claims die je hebt ingediend. Rijd je in een bepaald jaar schade, maar claim je deze niet bij jouw verzekeraar? Dan is er sprake van een schadevrij jaar. Bovendien gaat het alleen om schades waarbij je schade aan een ander voertuig toebrengt, zoals dat geldt voor de WA autoverzekering. De schade aan je eigen auto, bijvoorbeeld wanneer iemand een ruit inslaat, wordt netjes vergoedt en heeft geen invloed op het aantal schadevrije jaren. Dit is iets waar je zelf niets aan kunt doen, waardoor de no-claimkorting gewoon intact blijft.

Gevolgen van schade
Breng je schade aan een ander toe en wil je deze claimen op je autoverzekering? Houd er dan rekening mee dat dit flinke gevolgen kan hebben voor de no-claimkorting. De kans is groot dat je 4 - 6 treden op de bonus-/malusladder terug zal vallen, waardoor de korting met enkele tientallen procenten af kan nemen. Dat betekent dat de premie voor je autoverzekering omhoog schiet. Vervolgens kun je na ieder schadevrije jaar weer een stapje terugklimmen. Het duurt wat dat betreft veel langer om terug te komen op het oude niveau aan korting, waardoor de no-claimkorting op je autoverzekering zeer waardevol is.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.