Hoeveel kan ik besparen door mijn autoverzekering jaarlijks te betalen?

Door admin, 13-04-2014

Vergelijkingssites roepen om het hardst dat het verstandig is om de premie jaarlijks te betalen en op die manier kosten te besparen, maar in hoeverre is dat waar? Hoeveel kun je besparen door de premie jaarlijks vooruit te betalen, in plaats van maandelijks een premie te betalen. Levert dat jou honderden euro’s op, of blijft het bij een paar tientjes? Hier volgt een uitgebreid voorbeeld.

Korting op de premie
Autoverzekeraars ontvangen de premie voor het komende jaar graag vooraf, aangezien ze op die manier zeker weten dat ze het ontvangen. Bovendien kunnen ze het geld gebruiken ter financiering van andere lopende zaken, waardoor het zorgt voor een directe kostenbesparing. Uiteraard zou men het geld ook op een bankrekening kunnen zetten en er op die manier wat rente over ontvangen. De voordelen voor de autoverzekeraar zijn wat dat betreft duidelijk. Om jou er als consument ook van te laten profiteren biedt men en korting op de premie aan. Deze bedraagt vaak 3 - 5%, waardoor het kan gaan om een aantrekkelijk bedrijf.

Voorbeeldberekening
Als voorbeeld stellen we de volgende assumpties op:

  • Je bent 30 jaar oud
  • Je hebt 6 schadevrije jaren opgebouwd
  • Je rijdt een Peugeot 308 uit 2011
  • Je kiest voor een Allrisk dekking

We nemen hier als voorbeeld een gemiddelde premie van €35 - €40 per maand. Dat betekent dat je jaarlijks €420 - €480 aan premie betaalt. In dat geval krijg je (4% van €420 – 480) €16,80 - €19,20 korting. Dat betekent dat je maximaal twee tientjes per jaar zou besparen, door de premie in een keer te betalen.

Groot bedrag in een keer
Aan de andere kant brengt dit natuurlijk het nadeel met zich mee dat je het bedrag in een keer dient te betalen en je het bijvoorbeeld niet iedere maand van je inkomen af kunt halen. Je dient bij het afsluiten van de verzekering de premie voor het komende jaar op jouw rekening te hebben staan en het bovendien te kunnen missen. Uiteraard is de premie sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie, waardoor het bedrag een stuk hoger (of lager) uit kan vallen. Feit blijft dat het gaat om een substantieel bedrag, waar je een relatief klein voordeel mee kunt behalen.

Rente over het bedrag
Bovendien zou je het totale bedrag op een spaarrekening kunnen zetten, om er vervolgens rente over te ontvangen. Om tot een eerlijke berekening van het rentepercentage te komen zullen we het beginbedrag (totaal) en eindbedrag (niets meer) bij elkaar optellen en door twee delen, om tot de gemiddelde hoeveelheid beschikbaar spaargeld te komen. Bovendien gaan we uit van een minimale premie van €35 per maand, of €420 per jaar. Dit levert de volgende berekening op:

  • Gemiddelde hoeveelheid spaargeld: €420 + €0 / 2 = €210
  • Rentepercentage: 2,5%
  • Rente op jaarbasis: €210 * 1,025 = €5,25

Zoals het voorbeeld aantoont zou het maandelijks betalen van de premie ongeveer €5 aan renteopbrengsten op kunnen leveren. Dit zorgt ervoor dat het vooruitbetalen van de premie een extra verdienste op kan leveren van (€16,80 - €5,25) €11,55.

Betalen per automatische afschrijving of acceptgiro
Zoals je in het voorbeeld kunt zien is de besparing op de premie voor je autoverzekering niet bepaald groot, wanneer je de premie jaarlijks vooruit betaalt. Indien je hier toch voor wenst te kiezen dien je er rekening mee te houden dat je het bedrag per acceptgiro kunt betalen, of het automatisch af kunt laten schrijven.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.