Hogere kosten autoverzekering voor jonge én oude bestuurders

Door admin, 07-12-2022

Het nemen van een autoverzekering is niet alleen verplicht, maar ook een goed teken van gezond verstand. Als jongere is het helaas niet zo eenvoudig om een autoverzekering te nemen. Sommige verzekeraars weigeren bestuurders jonger dan 24 jaar of rekenen een groter eigen risico aan. Daarnaast krijgen jongeren ook vaak te maken met een veel hogere premie. Niet enkel jongeren kampen met dit probleem, ook ouderen worden op deze manier geviseerd door autoverzekeraars. 

Premie gebaseerd op risico-inschatting
De premie die een persoon betaald voor zijn autoverzekering is gebaseerd op het risico dat hij schade veroorzaakt en deze gaat claimen. Logischerwijs volgt dat hoe hoger het risico, hoe hoger de premie zal uitvallen. De risico-inschatting van verzekeraars is gebaseerd op leeftijd, rijervaring en het aantal schadevrije jaren. 

Het probleem zit vooral in het aantal schadevrije jaren. Zonder autoverzekering kan je namelijk geen schadevrije jaren opbouwen. Een bestuurder begint dus altijd met nul schadevrije jaren. Waarom is dit belangrijk? Omdat schadevrije jaren de korting op je verzekering bepalen en deze korting kan oplopen tot wel 85 percent. Ben je een nieuwe bestuurder en heb je geen schadevrije jaren? Dan kan je premie zelfs driemaal hoger zijn. 

Leeftijd: zowel jong als oud
Naast schadevrije jaren speelt ook je leeftijd mee in het berekenen van je premie. Het is zelfs zo dat sommige autoverzekeraars geen klanten accepteren als die jonger zijn dan 24 jaar of een hoger eigen risico toeschrijven aan jongeren. Zo betalen jonge (18 tot 20 jaar) bestuurder voor hun autoverzekering gemiddeld gezien een premie van 2.180 euro per jaar. Soms loont het dus de moeite om nog even te wachten met je eerste auto tot je een bepaalde leeftijd hebt bereikt. 

Niet enkel jongeren worden benadeeld bij hun autoverzekering, ook ouderen betalen een hogere premie. Autoverzekeraars zijn van mening dat ouderen een hoger risico vormen. De cijfers van het Verbond van Verzekeraars spreekt dit echter tegen; een 70-jarige kost verzekeraars gemiddeld gezien juist het minst aan schade. Toch betalen ouderen veel meer. Gemiddeld gezien is een 35-jarige het best af met een jaarlijkse WA-verzekering van 284 euro. Een 70-jarige betaalt voor diezelfde verzekering 324 euro en een 85-jarige zelfs 515 euro. Uit datzelfde onderzoek van het Verbond van Verzekeraars volgt echter dat een 85-jarige slechts 4% meer schade veroorzaakt dan een 35-jarige. 

Wat kan je doen om je premie toch zo laag mogelijk te houden?
Eerst en vooral: laat je auto niet op naam van je ouders verzekeren. Als je niet geregistreerd staat als regelmatige bestuurder, dan is dit fraude. Wel kan je kiezen voor een kleinere, oudere auto. Geen dure sportauto dus. Ook kan je elk jaar vergelijken welke verzekering het goedkoopste is. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.