Parkeerschade: hoe gaat de autoverzekering daarmee om?

Door admin, 11-07-2015

Parkeerschade: hoe gaat de autoverzekering daarmee om?Er is niets zo vervelend als parkeerschade; u komt terug bij uw auto en ontdekt een flinke kras of een deuk in het portier. In sommige gevallen laat de dader netjes een briefje achter onder de voorruit, in andere gevallen is de dader onbekend en dient u zich tot andere mogelijkheden te richten. Zijn er getuigen aanwezig die kunnen verklaren wat er gebeurde, of is het een groot raadsel?


De dader is bekend
Indien de dader bekend is kunt u zich tot hem of haar richten voor de vergoeding van de parkeerschade. U kunt de schade verhalen op de autoverzekering van de tegenpartij, mits de schade is veroorzaakt door een motorvoertuig. Het is in dat geval van belang om foto’s te maken van de beide voertuigen, het kenteken te noteren en zowel de datum als het tijdstip op te schrijven. Vul samen een schadeformulier en probeer eventuele getuigen te vinden. U kunt de telefoonnummers van de getuigen en de dader noteren en het schadeformulier opsturen naar uw verzekeraar.


Is de dader bekend, maar gaat het om een fietser of iemand te voet? Indien er geen motorvoertuig bij betrokken is kunt u zich eventueel richten tot de aansprakelijkheidsverzekering van de ander, of proberen er onderling uit te komen. U kunt helaas geen gebruik maken van de autoverzekering van de ander, omdat de schade dan veroorzaakt dient te zijn met een motorvoertuig.


De dader is niet bekend
Is de dader niet bekend en kunt u ook geen getuigen vinden? Het is verstandig om in ieder geval aangifte bij de politie en probeer de dader te achterhalen, bijvoorbeeld door bewakingsbeelden op te vragen. Bovendien kunt u nagaan of de schade waarschijnlijk veroorzaakt is door een ander motorvoertuig. Is er sprake van lakschade, of zijn er getuigen beschikbaar die kunnen verklaren dat het inderdaad een andere auto was die tegen uw voertuig aanreed?


In die gevallen kunt u zich wenden tot het Waarborgfonds Motorverkeer. Alle autoverzekeraars staan een klein deel van hun premie af aan dit fonds, om schades te kunnen vergoeden waarbij de dader onbekend is. Houd er rekening mee dat u zich alleen tot dit fonds kunt wenden wanneer het een motorvoertuig was dat de schade veroorzaakte. Werd de schade veroorzaakt door een fietser of iemand te voet? Dan komt u helaas niet in aanmerking voor uitkering van het schadebedrag.


Geparkeerd in het buitenland en de sleutel afgegeven
Parkeert u de auto in een buitenlandse stad als Parijs of Hamburg en geeft u de sleutels af in de garage waar u staat? Het is altijd verstandig om foto’s te maken van eventuele schade en direct aangifte te doen, zowel bij diefstal als bij schade. U kunt zich in de meeste gevallen richten tot uw rechtsbijstandsverzekering, al is het op voorhand natuurlijk van belang om na te gaan hoe de dekking van uw autoverzekering eruit ziet. Op die manier kunt u de parkeerschade in de meeste gevallen laten vergoeden, of neemt u in ieder geval de juiste voorzorgsmaatregelen.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.