Premie autoverzekeringen in de lift

Door admin, 01-02-2020

Premies autoverzekeringen in de liftAl een aantal jaren is het zicht- én voelbaar; de premie voor een autoverzekering stijgt.  Het afgelopen jaar bedroeg de gemiddelde stijging van de premie zelfs 11.4%. Hoewel wij Nederlanders er niet blij mee zijn dat de premie stijgt, zit er voor veel verzekeraars niets anders op. Alleen al op WA-autoverzekeringen krijgen zij jaarlijks honderden miljoen euro’s minder binnen dan dat zij uit moeten keren. Er zijn echter verschillende manieren waarop u als consument op uw premie kunt besparen. 

Waarom hogere premies?
Hogere premies zijn noodzakelijk om de WA-verzekeringen kostendekkend te maken. Uit berekeningen van de Nederlandsche Bank (DNB) blijkt namelijk dat er ruim 2,3 miljard euro aan premie-inkomsten binnen. Hoewel dit bedrag aanzienlijk is, blijkt dat de verzekeraars in totaal 308 miljoen euro meer aan klanten hebben uitgekeerd, uitkomend op ruim 2,6 miljard. In het kort betekent dit dus dat de WA-verzekering zo’n 13% duurder moet worden voor klanten om de kosten voor verzekeraars te kunnen dekken. 

Verzekeraars leiden geen verlies
Hoewel verzekeraars in het geval van WA-verzekeringen veel geld toe moeten geven, leiden zij geen verlies. Dit komt door een aantal verschillende factoren. Allereerst wordt er bijvoorbeeld geen verlies geleden op de WA+ en allriskverzekeringen. Dit is dan ook een van de redenen dat de premie op beide verzekeringen is gedaald dit jaar. 

Een andere reden dat verzekeraars geen verlies leiden, is omdat zij een deel van de premies namelijk beleggen. Dit levert hen een aanzienlijke winst op, waardoor het ze uiteindelijk het negatieve resultaat van de WA-verzekeringen tenietdoen. Hoewel dit een goede inkomstenbron van verzekeraars is, is dit niet genoeg om de stijging van premiegelden tegen te gaan. 

Hoe te besparen op uw autoverzekering
Met de stijgende premies is het aantrekkelijk om rond te kijken bij andere verzekeraars. Dit is dan ook een van de verschillende manieren om geld te besparen. Door regelmatig rond te kijken bij verschillende verzekeraars en deze te vergelijken, weet u al snel of u geld kunt besparen op uw autoverzekering. 

Ook het nemen van een hoger eigen risico en het zelf betalen van kleine schades zorgt voor een lagere premie.

Tot slot kan het aantrekkelijk zijn om auto’s ouder dan 5 jaar WA+ te verzekeren. Voor auto’s ouder dan 10 jaar is een WA-verzekering vaak voldoende. Kiest u voor een hogere verzekering, dan weegt de waarde van de auto vaak niet op tegen de waarde van de verzekering. 

Een laatste tip kan zijn om de premie eenmalig op jaarbasis te voldoen. Veel verzekeraars bieden namelijk een korting aan wanneer het bedrag direct wordt overgemaakt. Hierdoor kunt u al snel 5% op het totaalbedrag besparen. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.