Premies autoverzekeringen blijven explosief stijgen

Door admin, 17-11-2018

Premies van autoverzekeringen in Nederland zijn de afgelopen twee jaar met zeker 30 procent toegenomen. Maatregelen van de Belastingdiest en de wet voor Affectieschade zullen de premies alleen maar verder doen stijgen. Sommigen autoverzekeringen hebben hun premies in korte tijd al omhoog gegooid, zoals Promovendum.

Sommige klanten van Promovendum zagen hun premie binnen acht dagen na notificatie door de autoverzekeraar omhooggaan. En niet zo´n beetje ook: sommige verzekerden noteerden een premiestijging van 142%. Promovendum zelf verdedigde hun actie door te zeggen dat de verhoging noodzakelijk was door het toenemende aantal autoschades en duurder wordende auto-onderdelen.

30 procent in twee jaar
De explosieve prijsstijging in de premies bij Promovendum staan niet op zichzelf. De afgelopen jaren zijn bij alle autoverzekeringen premies duurder geworden – met 30 procent gemiddeld in twee jaar. Bij sommige verzekeraars kost een WA-verzekering nu al bijna 1000 euro. 

Volgens verzekeraars hebben de stijgingen in premies te maken met te toename aan schades. Naast de hogere aantallen in schades zijn er ook de kosten van de schades – die worden steeds duurder, zeggen de verzekeraars. Autoverzekeraars verliezen al jaren op hun autoverzekeringen: in 2015 verloren verzekeraars 300 miljoen op WA-verzekeringen en werd er op slechts 5 procent van de autoverzekeringen winst gemaakt. Dat de premies omhoog gingen en nog steeds gaan, is dus niet meer dan logisch.

Verdere stijgingen in de toekomst
Experts verwachten dat de premies van autoverzekeringen alleen maar zullen toenemen. Op 1 januari treedt de Wet Vergoeding van Affectieschade in werking. Daarbij krijgen naasten van slachtoffers met ernstig letsel door een ongeval ook een vergoeding, die tot 20.000 euro per geval kan oplopen. Die affectieschade is voor de rekening van de autoverzekeraar.

Daarnaast hanteert de Belastingdienst vanaf 1 september nieuwe regels voor het berekenen van de taks op basis van de CO2-uitstoot van auto’s, motoren en bestelbussen. Er wordt verwacht dat deze ‘bpm’ ervoor gaat zorgen dat auto’s duurder gaan worden bij de dealer. En duurdere auto’s betekent duurdere autoverzekeringen.

Afhankelijk van stad en auto
De uiteindelijke hoogte van de stijgingen van de premies hangt ook af van de stad en de auto van de verzekerde. In Rotterdam is de gemiddelde premie van een WA-autoverzekering maar liefst 943 euro, in Amsterdam gemiddeld 839 euro (een toename van 35 procent). Afhankelijk van de stad waar je woont, je leeftijd en je rijervaring kijken autoverzekeraars ook naar het type auto dat je wilt verzekeren. 

Zoals gezegd, weegt de aanschafprijs van een auto mee in de uiteindelijke premie, maar met sommige auto’s zoals de BMW 3 en de VW Golf wordt ook meer schade gereden. Independer berekende dat een 21-jarige uit Rotterdam die in een VW Golf rijdt op zijn minst 1527 euro per jaar betaalt. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.