Rijksoverheid wil elektrisch rijden verder stimuleren

Door admin, 10-03-2015

Elektrisch rijdenDe Rijksoverheid heeft zich tot doel gesteld in 2020 200.000 elektrische auto's op de weg te hebben rijden. Op dit moment zijn dat er ruim 40.000, waarvan zo'n 5.000 volledig elektrisch. De overheid wil er met het plan van aanpak 'Elektrisch rijden in de versnelling' voor zorgen dat het aantal elektrische auto's de komende jaren verder toe zal nemen.

Elektrisch rijden biedt volgens de overheid grote kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Zij kunnen zich richten op de ontwikkeling van de laadinfrastructuur, de laaddienstverlening, de productie van lichte elektrische voertuigen en de productie van componenten. Wat dat betreft helpt elektrisch rijden niet alleen de CO2-uitstoot te verminderen, het zorgt daarnaast voor het aanjagen van de werkgelegenheid in een sector in ontwikkeling.

Minder CO2-uitstoot dankzij elektrisch vervoer
Daarnaast is natuurlijk ook het terugdringen van de CO2-uitstoot door de overheid een belangrijk motief achter de ontwikkeling. Volgens TNO en CE Delft kan een volledig elektrische auto die rijdt op elektriciteit opgewekt uit gas, kolen en duurzame energie de CO2-uitstoot met 50% verminderen. Plug-in hybride modellen zorgen voor een reductie van 3 - 10%, wanneer zij 13 - 38% elektrisch rijden. Uiteraard zal de CO2-reductie verder toenemen op het moment dat het aandeel duurzame energie binnen de energiemix in Nederland verder toe zal nemen.

Rijdt een elektrische auto op volledige groene stroom? Dan is er geen sprake van CO2-emissie, waardoor de auto daadwerkelijk 'schoon' rijdt. Het lijkt daarom van belang om de elektrische auto aan een duurzame energievoorziening te koppelen. Op die manier kan Nederland de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en aan de andere kant werken aan minder geluidsoverlast en milieuoverlast in bijvoorbeeld de grote steden.

Initiatieven in Rotterdam en Utrecht
Diverse steden ontplooien initiatieven, die helpen de ontwikkeling van de elektrische auto verder te versnellen. Het gaat bijvoorbeeld om Project A15 in Rotterdam. Rotterdammers delen hun elektrische leaseauto via SnappCar, waar een competitie-element Jeroen Prinsen ertoe verleidde om zijn auto in een jaar tijd 90x te verhuren en daarmee als winnaar uit de bus te komen.

Inwoners van de wijk Lombok in Utrecht maken aan de andere kant gebruik van Vehicle2Grid, een energieopslagsysteem van Europa. Dit systeem wekt energie op met zonnepanelen en slaat dit vervolgens op in de accu's van een elektrische auto. Deelnemers met zonnepanelen kunnen zelf energie opwekken en dit voor hun auto gebruiken, of dit opwekken en vervolgens aan de buurman verkopen.

Meer banen dankzij elektrische auto's
Elektrische auto’s zorgen via aanverwante projecten en ontwikkelingen voor een groot aantal nieuwe banen. De werkgelegenheid binnen het elektrisch vervoer zal volgens analisten 6x hoger zijn in 2020, ten opzichte van het niveau in 2013. Het zijn vooral de laadinfrastructuur en smart grids die voor meer banen zullen zorgen. De groei voor de komende jaren zal zo'n 10.000 voltijdbanen opleveren, een aantal dat verder op kan lopen naarmate de elektrische auto een groter deel van Nederland weet te veroveren.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.