Stijging van premies autoverzekeringen

Door admin, 22-08-2016

Een recent onderzoek gedaan door de vergelijkingswebsite Independer toont aan dat de premies voor nieuw af te sluiten autoverzekeringen sinds juni jl. gemiddeld met 16% gestegen zijn ten opzichte van eind 2015. Independer bekeek voor het onderzoek de drie best scorende aanbieders.

Dit gemiddelde valt uiteen in een stijging van 21% voor een kale W.A.-verzekering, van €456 naar €550 per jaar. De W.A.-verzekering met beperkt casco steeg 17%, van €481 naar €566. De all risk variant, tenslotte, steeg relatief het minste met 12%, van €719 naar €802.
De stijging is daarnaast het sterkst voor jongeren. Degenen die 24 jaar of jonger zijn, betalen gemiddeld 20% meer in dezelfde tijdsspanne. Voor hen ontstaat het volgende plaatje; alleen W.A. stijgt met 21%, de optie met beperkt casco stijgt met 17% en de all risk stijgt wederom het minst met 13%. Gelukkig is deze stijging deze zomer gestopt. Het gemiddelde van de drie opties samen daalde met €5 per jaar in de maanden juni t/m juli. De all risk variant daalde het meest met 4% in juni ten opzichte van de maand mei, van €1494 naar €1437.

De oorzaken van deze forse stijging zijn te vinden in o.a. een verhoogde AOW-leeftijd. Hierdoor wordt er meer letselschade uitbetaald. Daarnaast stijgen de zorgkosten elk jaar. Verder worden auto's almaar ingewikkelder waardoor het repareren duurder wordt. De belangrijkste oorzaak lijkt echter het veranderende klimaat te zijn. Dit heeft extremer weer tot gevolg, waarvan we aan het begin van deze zomer enkele grote voorbeelden hebben gezien. Hagelbuien met enorme hagelstenen teisterden het land. Achmea rapporteerde een verlies van maar liefst €267 miljoen, waarvan de helft was gedekt door herverzekering. Het ging hierbij om meer dan 30000 door het noodweer beschadigde auto's van mensen met een W.A.-verzekering.
Deze oorzaken dwingen verzekeraars tot het verhogen van de premies en zoals we zagen zijn vooral de W.A.-premiebetalers de klos. Zonder een verhoging van de premies kunnen immers de geleden schade en de toegenomen kosten in de toekomst niet langer vergoed worden. Ondanks deze schijnbare noodzaak moest De Nederlandse Bank zich, als toezichthouder, mengen bij de premievorming van de verzekeraars. De premies van alle aanbieders zijn namelijk door een felle, jarenlang aanhoudende concurrentiestrijd gedaald tot een onacceptabel laag niveau. De bovenomschreven premiestijgingen zijn eigenlijk een broodnodige correctie hierop.

Een algemene tip voor de autobezitter is het opnieuw nagaan van uw autoverzekering. Alleen een W.A.-verzekering dekt waarschijnlijk noodweer en natuurgeweld niet. Hiervoor is al snel een W.A.-verzekering met beperkte casco nodig. Mocht uw auto beschadigd raken door natuurgeweld en heeft u gekozen voor deze verzekeringsoptie, dan wordt er bovendien niets afgedaan aan de eventueel opgebouwde schadevrije jaren. Let wel op dat het natuurgeweld voldoet aan de door de verzekeraar aangehouden standaarden. Tenslotte is het van belang zo snel mogelijk een foto te maken zodat de schade zonder twijfel verbonden kan worden aan het noodweer.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.