Verdeling schuldvraag kan leiden tot oneerlijke terugval in schadevrije jaren

Door admin, 26-08-2015

Een aanrijding met de auto is nooit leuk, dit brengt zowel emotionele als financiële schade met zich mee. Voor de financiële schade kunnen we een beroep doen op onze autoverzekering of die van de tegenpartij, afhankelijk van de schuldvraag. Wanneer verzekeraars er onderling niet zomaar uitkomen besluiten zij soms de schuldvraag te delen, op basis van fifty-fifty. Dat lijkt een eerlijke oplossing, maar leidt veelal bij beide partijen tot een terugval in het aantal schadevrije jaren. Bovendien hebben verzekeraars op dit moment zelf de vrijheid om die terugval te bepalen, waardoor een schade van enkele honderden euro’s kan leiden tot een flinke toename in de maandelijkse premie voor de autoverzekering.

Bepaling aansprakelijkheid
Het Verbond van Verzekeraars heeft de Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling (OVS) opgesteld, om aan de hand van 5 scenario’s sneller tot een antwoord op de schuldvraag te komen. Indien de situatie niet binnen een van deze 5 scenario’s valt kiezen verzekeraars er over het algemeen voor om de 50/50-regeling toe te passen. Dat betekent dat de beide partijen de helft van de schuld op zich nemen. Voor de verzekerde betekent dit een schadeclaim binnen de autoverzekering, die invloed heeft op het aantal schadevrije jaren. Verzekeraars maken geen onderscheid op basis van de hoogte van het bedrag van een schade, wanneer het gaat om de terugval in schadevrije jaren. Dat betekent dat een 50/50-afhandeling eigen dubbele kosten met zich meebrengt, de beide partijen gaan meer premie betalen.

Terugval in schadevrije jaren
Het systeem kan op die manier behoorlijk oneerlijk uitpakken, vooral omdat verzekeraars tot op heden vrij zijn in het bepalen van de terugval in schadevrije jaren. De ene verzekeraar kan een terugval van 3 jaar bepalen, de ander kan zomaar 5 schadevrije jaren afnemen. Als het gevolg van deze terugval loopt de no-claimkorting (flink) terug, waardoor de premie aan de andere kant op zal lopen. Het kan op die manier voorkomen dat een 50/50-verdeling van de schade de ene automobilist toch behoorlijk meer zal kosten dan de ander.

Duidelijker systeem per 1 januari 2016
Vanaf 1 januari 2016 komt er verandering in het huidige systeem. Vanaf dat moment zal een schadeclaim bij een autoverzekeraar altijd leiden tot een terugval van 5 schadevrije jaren. Dat betekent dat een 50/50-verdeling van de schade bij beide partijen tot 5 schadevrije jaren minder zal leiden, indien een van de beide partijen duidelijk de schuld heeft geldt de terugval alleen voor die verzekerde.

Houd er rekening mee dat er nog altijd geen sprake is van een gradatie met betrekking tot het schadebedrag. Een schade van €200 zal leiden tot dezelfde terugval als een schade van €10.000, waardoor het de moeite waard is om kleinere schades niet te claimen.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.