Verzekeraar keert niet uit indien bestuurder niet rijvaardig geacht wordt

Door admin, 29-10-2014

Op sommige medicijnen staat duidelijk aangegeven dat het de rijvaardigheid kan beïnvloeden. Ook ziekte of andere beperkingen kunnen hierop van invloed zijn, maar waar ligt de grens en wanneer mag u niet meer rijden? Hoe gaat een verzekeraar om met dergelijke situaties en zal deze in alle gevallen de schade vergoeden? Houd er rekening mee dat een verzekeraar kan weigeren uit te keren bij schade, die ontstaat op het moment dat u niet rijvaardig bent.

Bestuurder niet rijvaardig
Om de openbare weg op te mogen met de auto heeft u in ieder geval een geldig rijbewijs nodig, maar dat is niet in alle gevallen voldoende. In bepaalde gevallen is er sprake van een duidelijke (negatieve) invloed op de rijvaardigheid, waardoor het niet verstandig is om te gaan rijden. Heeft u bijvoorbeeld uw arm of been gebroken? Dan zal een arts u afraden om gebruik te maken van uw auto. Daarnaast bestaan er situaties waarin dit minder duidelijk is, waardoor het van belang is om hier zelf goed rekening mee te houden.

Weigering verzekeraar te vergoeden
Een autoverzekeraar kan uw medische situatie niet op voorhand beoordelen, waardoor het lastig is om grenzen te stellen aan het toegestane gebruik van uw auto. Een verzekeraar zal wat dat betreft nooit uitsluitsel kunnen geven over de mogelijkheid om een auto te besturen. Ook een arts kan niet in een dergelijke verklaring voorzien, omdat de verantwoordelijk uiteindelijk bij uzelf ligt.

Aan de andere kant heeft een verzekeraar wel de mogelijkheid om een uitkering van kosten bij schade te weigeren, indien er valt aan te tonen dat u niet rijvaardig was. In dat geval kan de verzekeraar wijzen op roekeloos rijgedrag, waardoor er geen dekking bestaat en u zelf voor de kosten op dient te draaien.

Oordeel van CBR over de rijvaardigheid
Wilt u zekerheid over het feit of u veilig de weg op kunt, zonder dat de verzekeraar kan wijzen op roekeloos rijgedrag? Dan is het mogelijk om gebruik te maken van de website van het CBR (https://www.cbr.nl/11350.pp), waar u zelf een eigen verklaring in kunt vullen. De vragen gaan over uw fysieke en geestelijke gezondheid. Het CBR zal uw antwoorden op de vragen beantwoorden en aangeven of het in uw geval een probleem is om te rijden. In bepaalde gevallen dient u een rijvaardigheidstest te komen doen. Een verklaring van het CBR die aangeeft dat u rijvaardig bent biedt u voldoende basis om de auto in te stappen, een verzekeraar kan dan niet wijzen op roekeloos rijgedrag.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.