Welke factoren bepalen de hoogte van de premie van je autoverzekering?

Door admin, 25-11-2011

Wanneer je een auto koopt ben je verplicht om je auto WA te verzekeren. Afhankelijk van de leeftijd en waarde van je auto kies je of je daarbij een allriskverzekering afsluit of een beperkt cascoverzekering. Hoeveel premie je dan gaat betalen is van meerdere factoren afhankelijk.

WA-verzekering
De premiehoogte van je WA-verzekering wordt bepaald door drie variabelen: Het gewicht van je auto (een zware auto veroorzaakt meer schade bij een ongeval), de leeftijd van de bestuurder (bestuurders jonger dan 24 veroorzaken gemiddeld meer schade) en de regio waar jij woont (in een drukke regio is de kans op schade groter).

Allriskverzekering
Een allriskverzekering kijkt naar je leeftijd en de regio waar jij woont. Daarnaast wordt de hoogte van de premie bepaald door de waarde van de auto. Hierbij gaat de verzekeraar uit van de oorspronkelijke cataloguswaarde, dit is de aanschafwaarde van de auto op de datum van afgifte van het kentekenbewijs deel I.

Beperkt cascoverzekering
Bij een beperkt cascoverzekering wordt de hoogte van je premie bepaald door een percentage van de dagwaarde of een percentage van de oorspronkelijke cataloguswaarde.

Bonus-malus of instapkorting
Uiteindelijk wordt de definitieve hoogte van de premie bepaald door het aantal schadevrije jaren. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger jouw instapkorting. Je leeftijd is ook bepalend voor de hoogte van de instapkorting, sommige verzekeraars geven jou, afhankelijk van je leeftijd, nog een extra korting.

 

Wil je weten wat je echt gaat betalen? Vergelijk dan eerst de premies en kortingen van verschillende verzekeraars voordat je een nieuwe autoverzekering afsluit.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.