Wie betaalt de schade als u uw auto uitleent?

Door admin, 30-07-2013

Wie betaalt de schade als u uw auto uitleent?Leent u uw auto af en toe wel eens uit, bijvoorbeeld aan vrienden of de buurman die er een keer gebruik van wenst te maken? Dat is gewoon toegestaan binnen uw verzekering, mits u daar geen inkomsten uit vergaart. Houd er echter rekening mee dat u verantwoordelijk bent voor de auto, aangezien de verzekering op uw naam staat. Ontstaat er schade aan uw auto en is dat de schuld van de bestuurder? Of raakt de bestuurder betrokken bij een ongeval en wijst de schuld uw kant op? Houd er dan rekening mee dat u als eigenaar de rekening dient te betalen.

Eigenaar betaalt de schade
De eigenaar van een auto is altijd verantwoordelijk voor de schade hieraan, ook op het moment dat u er zelf niet mee rijdt. U dient de kosten te betalen, al heeft u natuurlijk de mogelijkheid om dit onderling te verrekenen. Maak daarom altijd goede afspraken op het moment dat u uw auto uitleent. Zorg ervoor dat de ander weet dat u verantwoordelijk bent voor de schade, waardoor een voorzichtige manier van rijden gewenst is.

Terugval in schadevrije jaren
Lopen de kosten van de schade hoog op en wilt u daarom graag gebruik maken van uw autoverzekering? Houd er dan rekening mee dat u een deel van uw no-claimkorting kwijt zal raken, waardoor de premie die u betaalt hoger zal worden. Het lijkt wellicht of u en de persoon die met de auto is gaan rijden hier beiden niet voor hoeven te betalen. Dat is echter niet het geval, aangezien u wel degelijk voor een deel van de kosten opdraait. U raakt korting kwijt en gaat bijvoorbeeld €100 per jaar aan extra premie betalen. Het kan jaren duren tot u weer op uw oude no-claimkorting uit kunt komen.

Auto uitlenen is toegestaan
Het is wat dat betreft toegestaan om uw auto uit te lenen, maar het is verstandig om er in ieder geval goed bij stil te staan wat er mis kan gaan en wat de kosten zullen bedragen. Heeft u de mogelijkheid om zelf mee te rijden? Dan valt dit altijd aan te raden. Op die manier voorkomt u in ieder geval dat u de komende jaren extra premie dient te betalen, als het gevolg van een ongeval waar u zelf (in persoon) geen schuld aan had, maar waar u wel verantwoordelijk voor bent. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.