Zeer voordelige autoverzekering bij veel schadevrije jaren

Door admin, 24-05-2015

Schadevrije jaren spelen een grote rol bij het bepalen van de premie voor een autoverzekering. Automobilisten met 15 schadevrije jaren betalen een zeer scherpe premie, terwijl jongeren die hun eerste auto kopen aan de andere kant een hoge premie betalen. Het is de moeite waard om zo snel mogelijk veel schadevrije jaren op te bouwen en bij een eventuele schade te overwegen de kosten zelf te betalen. Vanaf 2016 zal er een uniforme terugvaltabel voor de schadevrije jaren gaan gelden, waardoor er meer duidelijkheid ontstaat voor automobilisten en verzekerden.

Korting op de autoverzekering opbouwen
Schadevrije jaren bieden recht op korting op de premie voor de autoverzekering. Des te langer iemand schadevrije rijdt, des te hoger de korting op zal lopen. De kortingen kunnen oplopen tot 75% of zelfs 80% op de nominale premie. Een schadeclaim bij de verzekeraar (bijvoorbeeld na een aanrijding) zal doorgaans echter leiden tot een flinke terugval op de bonus/malus ladder, waardoor er bijvoorbeeld nog maar 60% of 40% korting over zal blijven. Op dit moment leidt een schadeclaim tot een terugval van 4 - 6 schadevrije jaren.

Verzekeraars hebben de vrijheid om zelf te bepalen welke gevolgen een schadeclaim heeft. Het nadeel daarvan is dat automobilisten en verzekerden zich niet altijd goed bewust zijn van de waarde van hun schadevrije jaren en het voordeel dat ze kunnen behalen door een kleine schade zelf te vergoeden.

Uniforme terugvaltabel vanaf 2016
Om hier verandering in aan te brengen zijn autoverzekeraars vanaf 1 januari 2016 verplicht om gebruik te maken van een uniforme terugvaltabel. Die tablet moet ervoor gaan zorgen dat een schade altijd leidt tot een terugval van 5 treden, waardoor het automobilisten goed duidelijk is waar zij rekening mee dienen te houden. Uiteraard geldt de terugval alleen bij geclaimde schuldschade. Een claim met betrekking tot ruitschade, schade door hagel of als het gevolg van joyriding heeft geen invloed op de hoogte van de korting. Het aantal schadevrije jaren blijft dan behouden. 

Meer duidelijkheid schadevrije jaren
De overheid wil op die manier zorgen voor meer duidelijkheid met betrekking tot de schadevrije jaren en de beschikbare autoverzekeringen in het algemeen. In het nieuwe systeem kunnen verzekeraars bovendien geen onderscheid meer maken in de terugval op basis van het uitgekeerde schadebedrag. Een schade van €500 aan een auto heeft wat dat betreft dezelfde invloed op de bonus/malus korting als een kostenpost van €5.000. Het is daarom de moeite waard om per 1 januari 2016 zelf kritisch te beoordelen of het de moeite waard is om de schade te claimen, of dat het voordeliger is om deze zelf te betalen en te blijven profiteren van de korting op de premie voor de autoverzekering.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.