Zelfrijdende auto’s hebben de toekomst en traditionele autoverzekering doet af

Door admin, 11-07-2015

De manier waarop we in auto’s rijden zal de komende jaren flink gaan veranderen, vooral nu verschillende Europese landen hebben aangegeven tests uit te gaan voeren met zelfrijdende auto’s. Ook Nederland en België gaan hiermee aan de slag, waardoor het rijbewijs en de traditionele autoverzekering hun langste tijd lijken te hebben gehad. Hoe zal de auto ons in de toekomst van A naar B brengen en hoe gaan we bijvoorbeeld om met een verzekeringspolis?

Zelfrijdende auto zet auto-industrie op z’n kop
Onderzoeksbureau McKinsey deed eerder onderzoek naar een toekomst met zelfrijdende auto’s en ontdekte bijvoorbeeld dat er minder ongevallen en files plaats zullen vinden. Aan de andere kant verwachten experts dat de auto-industrie voorlopig nog niet klaar is voor een dergelijke overstap. Op privé-terreinen is het al gebruikelijk om met een autonome auto te rijden, op de openbare weg zal er echter een omschakeling plaats moeten vinden. Dat die omschakeling er uiteindelijk komt lijkt buiten kijf te staan, onder andere omdat computergestuurde auto’s zuiniger rijden en geen dure chauffeur meer nodig hebben. De auto-industrie zal er wat dat betreft totaal anders uit komen te zien.

McKinsey voorspelt dat het vooral de grote automerken zullen zijn die als eerste een zelfrijdende auto op de markt willen brengen, de mindere goden zullen de kat wellicht nog even uit de boom kijken. Pas wanneer de grote merken erin slagen om successen te boeken is de kans groot dat er een omslagpunt plaatsvindt en ook andere merken ‘instappen’. Vanaf dat moment kan het hard gaan en zal de auto-industrie er onder invloed van de zelfrijdende auto snel anders uit gaan zien.

Ander soort autoverzekering
Indien de zelfrijdende auto inderdaad een succes wordt betekent dit bijvoorbeeld dat we een ander soort autoverzekering nodig zullen hebben, we hoeven ons dan immers niet meer te verzekeren voor menselijke fouten. In plaats daarvan komt de plicht tot verzekeren bij de constructeur te liggen, het automerk dient ervoor te zorgen dat een auto zich veilig over de weg kan bewegen en er geen ongelukken gebeuren. Wat dat betreft hebben we geen traditionele allrisk dekking meer nodig, in plaats daarvan zal de autoverzekering zich waarschijnlijk richten op het afdekken van risico’s met betrekking tot de werking van de elektronica.

Traditionele autoverzekering doet af
Het is binnen de wereld van autoverzekeringen op dit moment al duidelijk dat er veranderingen aan zitten te komen, er is vraag naar innovatieve polissen. Het Verbond van Verzekeraars merkt dat er veranderingen aankomen en presenteerde haar visie onder de titel ‘No risk, no glory’. De verzekeraars zijn zich goed bewust dat verzekeringen zich zullen gaan richten op zelfrijdende auto’s en dat data en software een grote rol gaan spelen. Op dit moment helpt data over het rijgedrag bijvoorbeeld al om een lagere premie te betalen, in de toekomst zal de traditionele autoverzekering volledig op de schop gaan.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.