TomTom traffic data: Big Brother of een handige tool voor praktische informatie?

 
29-11-2014

TomTom traffic data: Big Brother?TomTom kennen we natuurlijk vooral van de navigatie-apparatuur, maar het bedrijf richt zich steeds meer op de informatie die deze apparatuur oplevert. Het bedrijf levert al realtime verkeersinformatie, maar kan ook rijgedrag bijhouden en helpen aan te tonen waar de verkeersdoorstroming het meest effici├źnt is of juist hapert. Boordcomputers en navigatiesystemen verzamelen allerlei data, maar leidt dit tot een Big Brother samenleving, of levert het praktische informatie en mogelijk korting op de premie voor de autoverzekering op?

Rijgedrag van Britse automobilisten
In Groot-Brittani├ź houdt TomTom bijvoorbeeld het rijgedrag van chauffeurs in de gaten, waarmee zij de mogelijkheid hebben om een korting op de premie te verdienen. De verzekeraar werkt hiervoor met een puntensysteem, op basis waarvan de korting wordt toegekend. TomTom verzamelt onder andere informatie over het aantal gereden kilometers en het hard remmen of forse rukken aan het stuur. Daarnaast is er informatie beschikbaar over het rijden in het donker of overdag en ontvangt de bestuurder beoordelingen over het rijgedrag. Leidt dit tot veilig weggedrag waardoor het risico voor de verzekeraar afneemt? Dan levert dit een korting op de premie op.

Commotie rondom TomTom HD Traffic
In Nederland zijn we behoorlijk gehecht aan onze privacy, iets dat vorig jaar nog bleek toen bekend werd dat TomTom via HD Traffic informatie had verkocht over de effectiviteit van flitscontroles. TomTom had informatie verzameld over de gemiddelde snelheid van weggebruikers op de wegen in Nederland, om de politie aan te kunnen geven waar een eventuele flitscontrole het meest op zou leveren. Zowel de ANWB, gebruikers van TomTom als de Telegraaf vielen over de verkoop van deze gegevens. Onze privacy zou in het geding zijn, wat aangeeft dat we met het oog op TomTom wel degelijk vrezen voor een Big Brother-scenario. Het bedrijf leed flinke imagoschade, maar beloofde in ieder geval om de licentievoorwaarden aan te passen en dergelijk gebruik van gegevens in de toekomst onmogelijk te maken.

Informatie voor bestuurders en overheden
Aan de andere kant kan TomTom zeer praktische informatie aanleveren, bijvoorbeeld om op tijd van huis te gaan en in de gaten te houden wanneer er een pakje bezorgd zal worden. Dankzij de verkeersinformatie is het mogelijk om in te schatten wanneer de monteur langskomt en ontstaat er zeer betrouwbare reisinformatie om de logistiek zo effici├źnt mogelijk te plannen. Bovendien levert deze effici├źntie een beperking van de files en uitstoot van schadelijke stoffen uit het verkeer op, terwijl het bijdraagt aan meer veiligheid op de weg.

Ook overheden kunnen profiteren van de gegevens van TomTom, zij kunnen bijvoorbeeld nagaan waar geregeld files ontstaan en maatregelen nemen om dit te voorkomen. Bovendien kunnen we hierdoor heel gericht investeren in asfalt en andere infrastructuur, om de veiligheid te verbeteren. TomTom levert daardoor zeer veel praktische informatie en kan leiden tot een korting op de premie, maar zijn we bereid om de informatie over ons weggedrag prijs te geven aan een commerci├źle instelling?

Reacties

 

Nieuwe reactie inzenden

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.