Oudere bestuurders krijgen soms geen verzekering meer voor hun auto

Door admin, 08-09-2023

Ben je zeventig jaar of ouder? Dan bestaat de kans dat je geen autoverzekering meer kunt afsluiten. Steeds vaker krijgen ouderen die een verzekering voor hun auto willen afsluiten een duidelijk 'nee' te horen van de verzekeraar. Maar wat zit er achter deze leeftijdsgrens van de verzekeraars?     

Maken oudere bestuurders vaker schade?     
Verzekeraars baseren zich graag op risico's bij het afgeven van een verzekering. Als het gaat om een autoverzekering kijken de verzekeraars daarom vaak naar hoeveel schade iemand rijdt. Uit onderzoek blijkt dat de kans op schade bij het autorijden stijgt als iemand zeventig jaar of ouder is. Dat komt bijvoorbeeld doordat ouderen minder mobiel zijn, minder goed zien of een slechter reactievermogen hebben dan een jongere bestuurder.

Toch is het opvallend dat oudere bestuurders vaker een 'nee' verkocht krijgen van de verzekeraar dan beginnende bestuurders. Bestuurders van rond de 26 jaar maken namelijk veel vaker ongelukken omdat ze bijvoorbeeld roekeloos rijden. Met name in bochten zouden jonge bestuurders vaak te veel snelheid nemen en zo een ongeluk veroorzaken. Daarnaast hebben ze ook vaak een gebrek aan ervaring en kunnen ze last hebben van groepsdruk. Denk daarbij aan te hard rijden omdat het stoer is.     

Keuring maakt voor verzekeraars niet veel uit     
Als je als bestuurder 75 jaar of ouder bent, moet je om de vijf jaar gekeurd worden voor het verlengen van je rijbewijs. Op die manier proberen de autoriteiten te voorkomen dat ouderen het verkeer beïnvloeden door bijvoorbeeld motorische problemen, hun gehoor of slecht zicht. Bij deze keuring hoort soms ook een rijvaardigheidstest.     

Deze keuring lijkt dus veel te zeggen over de rijvaardigheid van een oudere bestuurder, maar verzekeraars laten weten dat ze niet naar de resultaten van de test kijken omdat het volgens hen niets zegt over het risico op schade. Volgens de Consumentenbond mogen verzekeraars dit nog altijd doen van de wet. Het staat verzekeraars vrij om zelf de spelregels te bepalen voor hun verzekeringen.     

Elke verzekeraar heeft een andere leeftijdsgrens     
De leeftijdsgrens is voor elke verzekeraar weer anders. De laagste grens wordt gehanteerd door verzekeraar Rhion, dat een grens heeft bepaald van 70 jaar. Bij de Goudse en Klaverblad is de grens 74 jaar, United Insurance hanteert 75 jaar, Aon 79 jaar, Aegon en Ik kies zelf van a.s.r. 80 jaar. FBTO zet de grens op 99 jaar oud.

Sommige verzekeraars laten weten dat bestaande klanten hun verzekeringen kunnen verlengen, maar dat ze geen nieuwe klanten aannemen boven de gestelde leeftijden.     

Hogere premies voor jong en oud     
Niet alle verzekeraars zeggen nee tegen een autoverzekering voor een senior bestuurder. Toch rekenen vrijwel alle verzekeraars hogere premies voor senioren achter het stuur. Datzelfde geldt ook voor jongere bestuurders. Omdat deze bestuurders, zoals gezegd, vaker roekeloos rijden, rekenen verzekeraars doorgaans een hogere premie voor jongere bestuurders dan bestuurders van een gemiddelde leeftijd.

In heel Europa proberen politici en consumentenorganisaties al jaren vergeefs om deze leeftijdsbeperkingen en hogere premies af te schaffen, maar tot dusver is er geen eensgezindheid bereikt om dit te veranderen.     
 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.