´Transparantie over betalingen tussenpersonen schadeverzekeraars laat te wensen over´

Door admin, 23-08-2018

´Transparantie over betalingen tussenpersonen schadeverzekeraars laat te wensen over´De Consumentenbond wil dat verzekeraars in het vervolg meer inzicht geven in wat experts en tussenpersonen ontvangen. Klanten hebben daar momenteel vaak pas na aanvraag zicht op, terwijl deze zogeheten ´provisieschuif´ soms wel een kwart van de premie van de klant behelst. 

Omdat klanten via hun premie vaak zelf betalen voor de percentages die bemiddelaars en tussenpersonen vragen, hebben ze volgens de Consumentenbond recht op meer transparantie over hoeveel ze exact betalen voor de aanwezigheid van zo´n tussenpersoon. Bemiddelaars bij schadeverzekeringen mogen momenteel nog provisie vragen, en die kan in het geval van bijvoorbeeld autoverzekeringen en inboedel- en opstalverzekeringen variëren van 10 tot 25 procent van het premiebedrag.

Verschillende verzekeraars wilden geen totale transparantie geven over hoeveel klanten in hun premies betalen voor bemiddelaars. Bij verzekeraars die dat wel wilden, bleek dus dat de ´provisieschuif´ vaak een aanzienlijk deel van de premie beslaat, en daarbij naar eigen inzicht aangepast kan worden. Een bemiddelaar kan bij ASR de standaardprovisie van 20 procent bijvoorbeeld naar eigen believen verhogen, tot 27,5 procent. Een stijging die uiteindelijk voor de rekening van de consument komt.

Wat inmiddels wel voor de rekening van alle schadeverzekeraars komt, wederom na kritiek van de Consumentenbond, zijn de kosten van contra-experts die een second opinion uitvoeren. Eerder bleek dat schadeverzekeraars Promovendum en National Academic de kosten niet vergoedden, terwijl verzekeraar De Goudse alleen vergoedde als de eigen expert ernaast zat. Daarnaast was er niks over de vergoeding van een second opinion te vinden in de voorwaarden, transparantie die volgens de Consumentenbond dus vereist was.

De vergoeding van een second opinion door een contra-expert bij het vaststellen van schade moet volgens de wet voor de rekening van de verzekeraar komen. Waar de twee eerdergenoemde maatschappijen niets vergoedden, accepteerde Promovendum zelfs af en toe al helemaal de bevindingen niet die contra-experts deden. Sinds 14 juni vergoeden Promovendum en National Academic standaard de kosten van contra-experts, tot 110% van wat ze voor eigen experts betalen, ruimer dan bij de meeste verzekeringsmaatschappijen.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.