Een heer in het verkeer? Rijgedragverzekeringen hebben de toekomst!

 
20-10-2017

Hoewel nog maar sinds kort geïntroduceerd in Nederland hebben rijgedragverzekeringen de toekomst. De autoverzekeringen, waarbij de premie van de verzekering wordt bepaald via het rijgedrag van de verzekerde, zullen binnen drie jaar zijn afgesloten voor een kwart van alle Nederlanders. De vraag naar de rijgedragverzekering is groot, het aanbod echter niet overweldigend.

Als weggebruiker stuit je regelmatig op andere automobilisten die zich op z┬┤n zachtst gezegd niet erg sociaal opstellen. Nog even op het gas trappen om het stoplicht te halen, op hoge snelheid door de bebouwde kom, asociaal inhalen: het zijn alledaagse ergernissen die misschien niet gelijk ongelukken veroorzaken, maar wel het risico daarop verhogen. Dat je nu via de rijgedragverzekering beloond wordt voor goed gedrag in het verkeer, komt dan ook als geroepen.

Hoe werkt de rijgedragverzekering?

Het idee is simpel: wie een rijgedragverzekering afsluit laat zich door de verzekeringsmaatschappij in kwestie monitoren. Via een app op je smartphone of een Chipin- of OBD- (On Board Diagnostics) stekker worden je rijgegevens gemeten: je snelheid, je locatie, hoe hard je remt en optrekt, hoeveel brandstof je gebruikt. Al deze gegevens zeggen samen iets over je rijstijl. Het tijdstip en het feit of je hard rijdt binnen- of buiten de bebouwde kom speelt ook mee in de uiteindelijke beoordeling over je rijgedrag. Die beoordeling bepaalt vervolgens hoe hoog de korting op jouw premie uitvalt. En zo kan je met een beschaafde rijstijl geld besparen.

De rijgedragverzekering: ideaal voor jongeren!

Een rijgedragverzekering en de korting die daarmee gepaard kan gaan is ideaal voor bijvoorbeeld jonge automobilisten die pas een autoverzekering afsluiten en nog geen schadevrije jaren hebben opgebouwd, waardoor ze normaal gesproken het volle pond zouden moeten betalen. Dat de rijgedragverzekering ideaal is voor jongeren blijkt wel uit cijfers uit het Verenigd Koninkrijk, waar maar liefst 3 op de 10 jongeren tussen de 17 en 24 jaar een dergelijke verzekering afsluiten.

Hoe populair is de rijgedragverzekering?

Dat die verzekeringen ook in Nederland populair zijn en de toekomst hebben blijkt uit onderzoek van Growth from Knowledge (GfK) onder 30.000 Nederlanders. Hoewel slechts 1% van de ondervraagden aangeeft een rijgedragverzekering te hebben, geeft 44% aan er een te willen. En dat het de veiligheid op de openbare weg ten goede komt, blijkt uit het feit dat 30% van de ondervraagden zegt veiliger te gaan rijden na het afsluiten van de verzekering. De 38% die zegt dat niet te hebben gedaan, heeft waarschijnlijk al een beschaafd rijgedrag. Waarom zou je anders de rijgedragverzekering afsluiten?

Hoe zit het met je privacy?

Al je rijgegevens plus je locatie door te spelen aan de verzekeraar om zo de premie van de verzekering te betalen. Je geeft er een hoop priv├ęgegevens mee weg. Het feit dat je wordt gemonitord is voor 53% van de ondervraagden in het onderzoek van GfK dan ook geen obstakel tot het nemen van een rijgedragverzekering.

Rijgedragverzekeringen: de toekomst

De cijfers van het onderzoek van GfK liegen er niet om. Deze autoverzekeringen zijn gewild. Dat er nog niet veel van dit type autoverzekeringen zijn afgesloten zou te maken hebben met het lage aanbod onder autoverzekeraars. Toch is de verwachting van GfK dat in 2020 een kwart van alle Nederlanders een rijgedragverzekering hebben. Zal het Nederlandse verkeer in 2020 dan ook verstoken zijn van aso┬┤s?

Reacties

 

Nieuwe reactie inzenden

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.