Is het slim een dashcam aan te schaffen voor uw auto?

 
10-05-2017

Is het slim een dashcam aan te schaffen voor uw auto?Een dashcam is een camera die meestal aan de binnenkant van de voorruit is geplaatst en alles flimt wat er voor de voorruit gebeurt. Zo'n camera bevat vaak eveneens een GPS-systeem die de locatie, rijrichting en snelheid van de auto vastlegt. Soms zijn er extra opties beschikbaar, zoals het opnemen van gesprekken en het waarschuwen bij het naderen van flitspalen. De opnames worden opgeslagen op een geheugenkaart. De geheugenkaart heeft een maximum waardoor bij overschrijding ervan, de oudste opnames weer overschreven worden. Sommige duurdere dashcams registreren schokken en beschermen de bijbehorende opnames, zodat beelden van een ongeluk niet verloren raken.

Het filmen van ongelukken voor verzekerings- en gerechtsdoeleinden lijkt een rechttoe rechtaan toepassing van de dashcam. Echter, het ongeluk moet maar net voor de voorruit plaatsvinden, wil de camera van nut zijn. Meerdere dashcams aanschaffen om meerdere richtingen te filmen, zou een oplossing kunnen zijn.

Centraal Beheer Achmea laat weten dat beeldmaterialen, zoals foto's en video's, inderdaad kunnen helpen bij verzekeringszaken. Ze staan er open voor. Andere Nederlandse verzekeraars lijken tevens langzamerhand steeds meer open te staan voor door dashcam geschoten video's. Achmea wijst er wel op, dat dit nog maar heel weinig gebeurt.

De politie gebruikt de beelden van een dashcam ook heel zelden. Dat komt omdat het tegenwoordig vrij makkelijk is, beeldmateriaal te manipuleren.

Verder is een dashcam niet overal toegestaan. In Oostenrijk en Portugal zijn ze verboden. In Duitsland, Frankrijk en België is het verboden een waarschuwing te krijgen over flitspalen via het GPS-systeem van de dashcam. In Nederland is filmen op de openbare weg toegestaan. Het openbaar maken van het gedrag in het verkeer van enkele specifieke personen, bijvoorbeeld door beelden te publiceren op sociale media, is niet toegestaan omdat het de privacy van die personen kan aantasten.

Nog een belangrijk feit aangaande het nut van het aanschaffen van een dashcam is dat ze steeds vaker standaard worden ingebouwd in nieuwe auto's. De keuze voor de consument is dan al gemaakt. Daarnaast is de 'funfactor' nog niet belicht geweest. Het filmen van de gereden route op weg naar de vakantiebestemming, kan bijvoorbeeld erg leuk zijn. Filmbeelden schieten van mooie gebieden waar men doorheen rijdt, is een tweede voorbeeld. Het argument om een dashcam aan te schaffen omdat het helpt bij rechts- en verzekeringszaken is echter niet heel sterk, zoals we zagen. Verzekeringen staan er open voor, maar het gebeurt nog maar mondjesmaat. Het ongeluk moet daarbij maar net plaatsvinden voor het oog van de camera. De politie, tenslotte, zal hoogstwaarschijnlijk niets doen met het aangeleverde beeldmateriaal.

Reacties

 

Nieuwe reactie inzenden

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.