Hoe werkt een nieuwwaarderegeling binnen een autoverzekering?

Door admin, 11-02-2013

Hoe werkt een nieuwwaarderegeling binnen een autoverzekering?Indien u een nieuwe auto gekocht heeft of gaat kopen, is het in veel gevallen verstandig om op zoek te gaan naar een nieuwwaarderegeling binnen een autoverzekering. Dat zorgt ervoor dat u een prachtige nieuwe auto aan kunt schaffen, op het moment dat deze total loss verklaard wordt, of uw auto gestolen wordt. Houd er echter wel rekening mee dat er op het gebied van de nieuwwaarderegeling belangrijke verschillen bestaan, waardoor het van belang is om daar rekening mee te houden bij het vergelijken van de autoverzekeringen.

Dagwaarde of nieuwwaarde
De meeste autoverzekeringen keren uit op basis van de dagwaarde, wanneer er sprake is van diefstal, of uw auto total loss verklaard wordt na schade. Men kijkt naar de dagwaarde van auto en zal die aan u uitkeren. Het nadeel daarvan is dat u daar over het algemeen geen nieuwe auto van kunt kopen, waardoor het u op die manier een hoop geld kost. Met een nieuwwaarderegeling zorgt u ervoor dat u daar geen last van heeft, zodat u wel degelijk de mogelijkheid heeft om een vergelijkbare auto terug te kopen.

Duur van de nieuwwaarderegeling
Let allereerst goed op de duur van de nieuwwaarderegeling, aangezien dat niet bij alle verzekeraars gelijk is. De ene verzekeraar zal u een jaar aanbieden, terwijl er andere verzekeraars zijn die tijdens een periode van 3 jaar voor een nieuwe auto zullen zorgen, op het moment dat uw huidige exemplaar verloren gaan. Indien u de mogelijkheid heeft een nieuwwaarderegeling te kiezen van 3 jaar, terwijl de premie maar een beetje hoger is, is dat natuurlijk een interessante optie.

Tip: Er zijn zelfs autoverzekeraars die een soort nieuwwaarderegeling hebben voor tweedehandsauto’s. U krijgt dat het bedrag uitgekeerd waarvoor u de auto gekocht heeft.

Maximum aan de nieuwwaarde
In veel gevallen geldt er een maximale nieuwwaarde, die de verzekeraar uit zal keren op het moment dat u gebruik wenst te maken van de regeling binnen de autoverzekering. Er bestaan op dit gebied flinke verschillen, waardoor het de moeite meer dan waard is om hier eens goed in te duiken. Een verzekeraar als Klaverblad Verzekeringen hanteert bijvoorbeeld een relatief lage limiet, van €40.000 aan waarde. Veel andere verzekeraars kiezen voor een bedrag rond de €70.000 - €80.000, maar er zijn er ook meer dan voldoende te vinden die niet met een maximum werken.

Het is met name in het geval van een dure auto van belang om goed te kijken naar het bedrag dat er maximaal vergoed zal worden, aangezien het voor kan komen dat u alsnog de dagwaarde uitgekeerd zal krijgen, of dat u slechts het maximaal verzekerde bedrag uitgekeerd krijgt. Aan de andere kant zorgt een lagere limiet er natuurlijk voor dat ook de premie waarschijnlijk lager uit zal vallen. Wanneer u een relatief goedkope auto koopt en u daarmee niet boven de €40.000 aan waarde uitkomt is het geen enkel probleem om een lage limiet te kiezen en kan het u zelfs helpen bij het kiezen van een lage verzekeringspremie.

Verschillen per verzekeraar
Er bestaan belangrijke verschillen per verzekeraar, waardoor het verstandig is om een goede vergelijking te maken van het aanbod. Zorg er daarbij eerst voor dat de verzekeraars goed aan uw wensen voldoen, qua voorwaarden en dekking. Probeer ongeveer 3 – 5 verzekeraars over te houden en duik goed in hun voorwaarden. Ga onder andere op zoek naar de nieuwwaarderegeling en bepaal tot welk bedrag u maximaal verzekerd bent en voor welke periode de regeling geldt. Maak vervolgens uw keuze op basis van onze andere die gegevens, in combinatie met de premie die u dient te betalen voor de autoverzekering.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.