Premie autoverzekering stijgt waarschijnlijk

 
20-03-2017

DNB beweert dat de premies voor autoverzekeringen die verzekeraars binnen krijgen niet voldoende zijn om alle schadeclaims van consumenten te kunnen dekken. Tot 2014 lukte het verzekeraars nog de verliezen te compenseren omdat de cascoverzekeringen wel winstgevend waren. De basis WA-autoverzekering was en is dat dus niet, aldus DNB.

DNB oppert de mogelijkheid aan verzekeraars om de premie te laten stijgen, om problemen omtrent langdurig verlies lijden tegen te gaan. DNB weet echter niet of een premiestijging voldoende is om de gestegen schadelast te kunnen dekken.

De Consumentenbond meldde in 2015 al een premiestijging van de autoverzekering, na een onderzoek gehouden onder 200 consumenten. De stijging vond plaats ondanks dat 70% van hen aangaf schadevrij te hebben gereden.

Tenminste een verzekering heeft de door de DNB gesuggereerde premiestijging expliciet opgevolgd en doorgegeven aan haar klanten. Centraal Beheer, hierna afgekort als CB, verhoogt aanstaande 13 april de WA-autoverzekering met 10% en de beperkt-cascoverzekering met 9%. Als motivatie geeft CB inderdaad de toegenomen schadelast aan. CB schat in dat de toename een trend weergeeft, die zich de komende jaren voort zal zetten. De oorzaken van de toename zijn volgens de verzekeraar meer storm en waterschade door onstuimiger weer en weersveranderingen, de opkomst van technologisch hoogwaardige moderne auto's die duurder zijn om te repareren en een stijging van de uitkeringen bij letsel- en vermogensschades door veranderde wetgeving.

Reacties

 

Nieuwe reactie inzenden

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.