Waar op te letten bij het op vakantie gaan met de auto

 
24-07-2017

Waar op te letten bij het op vakantie gaan met de autoOp vakantie gaan met de auto vereist wat voorbereiding. Dit artikel zet een aantal zaken op een rij, waaraan gedacht moet worden voor een zorgeloze vakantie.
Het is raadzaam na te gaan, wat er in welke landen gedekt wordt door de autoverzekering. Deze informatie is beschikbaar op de groene kaart die standaard door de verzekeraar verstrekt wordt bij het afsluiten van de verzekering. Er staat op in welke landen de verzekering geldt en wat te doen bij schade of pech. Bij het aankoppelen van een caravan zal deze overigens apart verzekerd moeten worden.

Pechhulp in het buitenland is te verkrijgen via de autoverzekeraar, de importeur van het bedrijf waar de auto is aangeschaft, via een reisverzekering of met pechhulp 'on demand'. Bij pechhulp 'on demand' betaalt men alleen als er schade is. De hulp kan worden aangevraagd via een app.
Verder kan vervangend vervoer na immobiliserende schade in het buitenland alleen geregeld worden met een allriskverzekering, een beperkt cascoverzekering of een reisverzekering.

Naast verzekeringen moet er gelet worden op tolwegen. Het betalen van tol is in landen als Italië, Frankrijk, Portugal en Spanje gebruikelijk. Een creditcard is handig omdat daarmee vlot betaald kan worden zodat er snel doorgereden kan worden. Gepast kleingeld klaar hebben liggen is een goed alternatief. Voor Frankrijk kan er bij de ANWB een tolvignet worden aangeschaft. Een tolvignet kost, naast de aanschafprijs, €2.50 per maand dat het actief is, plus de gebruikelijke tolkosten. Het is mogelijk een vignet te kopen die werkt in zowel Frankrijk, Spanje als Portugal.
In Zwitserland en Oostenrijk zijn 'Autobahnvignetten' de manier om mensen te laten betalen voor het gebruik van de wegen. Hierbij moet men in een keer een bedrag betalen voor het gebruik van alle wegen. Deze kunnen eveneens worden aangeschaft bij de ANWB.

Tenslotte zijn er nog de milieuzones. Veel steden zijn niet meer toegankelijk voor vervuilende auto's. In Duitsland en Frankrijk kan toegang verkregen worden door het aanschaffen van een milieusticker. De Duitse kunnen verkregen worden bij de ANWB, voor de Franse moet men online met creditcard betalen. Italië daarentegen laat geen toegang tot de milieuzones toe. Alleen bij hoge uitzondering wordt van deze regel afgeweken. Er staan zeer hoge boetes op overtreding.

Reacties

 

Nieuwe reactie inzenden

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.